fbpx
Hoppa till innehåll

Matdagen 2024

Den 25 april är det äntligen dags för Matdagen. Årets tema är inget mindre än EU, och dagen kommer bjuda på EU-valdebatt, insatta samtal om euron, regelförenkling, livsmedelsstrategin och svenskarnas svala intresse för EU, utdelning av Årets Livsmedelsexportör och mycket mer!

25
apr
25 april 2024
Moderna Museet

Matdagen den 25 april inleds kl 10:00 med årsstämma för våra medlemmar. Därefter serveras lunch för deltagare på årsstämman. Anmälan till årsstämman kommer att gå ut i separat mail.

  • Matdagens program drar i gång kl 13:30 och håller på fram till kl 17:00. Registreringen öppnar kl 13:00.
  • Därefter blir det mingel följt av en fantastisk middag signerad Malin Söderström.
  • Allting äger rum i Moderna Museets vackra lokaler på Skeppsholmen mitt i Stockholm.

Tema: EU och Sverige 30 år efter folkomröstningen – vad vill vi med Europa?

Den 25 april är det äntligen dags för livsmedelsbranschens viktigaste, roligaste och i särklass godaste evenemang: Matdagen! Årets tema är inget mindre än EU, och programmet är sprängfyllt med högaktuella inslag, till exempel:

Varför bryr vi oss inte (mer) om EU?

Beslut som tas i Bryssel har minst lika stor påverkan på våra liv och vårt samhälle som beslut i riksdagen. Trots det vet sex av tio svenskar inte om att EU-valet är i år. Vid förra EU-valet röstade 55 procent av svenskarna, att jämföra med 84 procent i riksdagsvalet. Varför är intresset för EU så lågt och vad krävs för att öka svenskarnas engagemang? Varför verkar vi veta mer om Joe Bidens schäfer än om vem som blir nästa ordförande i Europeiska rådet? Och tar partierna och medierna EU-valet på lika stort allvar som riksdagsvalet?

Medverkande: Ylva Nilsson, journalist, författare och mångårig Brysselkorre för bland annat Dagens Industri och Svenska Dagbladet, Göran von Sydow, direktör och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), tidigare verksam vid bland annat Stockholms universitet och Regeringskansliet

EU-valdebatt: Vilken riktning ska EU ta 2024–2029?

Den 9 juni ska väljarna avgöra vilka 21 svenskar som får ta plats bland de 720 parlamentarikerna. Uppemot 98 procent av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och beslut som tas i Bryssel är på många sätt viktigare än vad som sker i Rosenbad. Hur vill de svenska EU-kandidaterna skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproduktion? Vad bör EU göra för att stärka den europeiska försörjningsförmågan? Vilka beslut bör EU ta de kommande fem åren för att inte halka efter i den internationella konkurrensen?

Medverkande: Anna Maria Corazza Bildt (L), Dick Erixon (SD), ytterligare namn kommer inom kort.

Årets Livsmedelsexportör 2024

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som uppmärksammar svenska livsmedelsföretag som har haft stora exportframgångar. Priset delas i år ut för tjugofemte gången. Vem har gjort sig förtjänt av denna prestigefyllda utmärkelse?

Medverkande: Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsstrategin 2.0 – Vad händer och när kommer den?

Arbetet med att uppdatera den nationella livsmedelsstrategin från 2017 inleddes i början av 2023. Vad är status idag och när kommer den nya strategin att presenteras?

Medverkande: Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Varför minskar inte regelbördan för livsmedelsproducenter?

2023 lanserade regeringen ett förenklingspaket för enklare företagande och förbättrad konkurrenskraft. Nu ska ett implementeringsråd och ett förenklingsråd tillsättas, med fokus på hur EU-lagstiftningen tillämpas i Sverige. Nyligen utsågs riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD) som särskild utredare för att effektivisera kontroll, avgiftsstruktur och finansiering i livsmedelskedjan. Men har vi inte sett detta förr? Regering efter regering har lovat att minska och förenkla regelverket men ändå fortsätter regelbördan att växa. Kommer det bli annorlunda den här gången? Och hur ser vi till att svenska företag inte missgynnas när EU-regler tolkas och tillämpas i Sverige?

Medverkande: Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, Magnus Oscarsson, särskild utredare och riksdagsledamot (KD), Jenny Wessblad Hårdh, vd och grundare Alex & Phil, Magnus Därth, vd Kött- och Charkuteriföretagen i Sverige

Eurofanten i rummet (eller: vi måste prata om euron)

De senaste 10 åren har kronan tappat drygt 40 procent mot euron. Kronraset har lett till kraftiga fördyringar för flertalet svenska livsmedelsproducenter. Samtidigt har den svaga kronan underlättat för många av våra stora livsmedelsexportörer. Efter många års tystnad i frågan har röster återigen börjat höjas för att Sverige ska gå med i euron. Vad talar för och vad talar emot?

Medverkande: Stefan Ingves, nationalekonom och chef för Riksbanken 2006–2022. Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, Daniel Suhonen, debattör, författare och chef för tankesmedjan Katalys, Ulrica Schenström, statssekreterare (M) 2006–2007 och vd för tankesmedjan Fores

Som traditionen bjuder avslutar vi med ett avslappnat mingel och en fantastisk middag.

Anmälan

Alla med ett intresse för svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga är varmt välkomna att delta. Vi ger givetvis förtur till våra medlemsföretag.

Deltagarlistan är fulltecknad men det finns möjlighet att skriva upp sig på reservlistan. Det gör du enklast via den här länken.

Deltagande på Matdagen inkl. middagen är gratis.

Uteblivet deltagande faktureras med 1 000 kronor (500 kr om anmälan är exkl middag) om avanmälan inte sker senast en vecka innan eventet, dvs den 18 april 2024.

Livsmedelsföretagen behandlar dina personuppgifter i enlighet med GDPR. Du kan läsa mer om vår behandling och dina rättigheter i vår integritetspolicy.

Magnus Hultman

VD-assistent och medlemsansvarig
Skicka e-post till Magnus
072-501 53 78, 08-762 65 75

Magnus är VD-assistent och medlemsansvarig på Livsmedelsföretagen. Han har det övergripande ansvaret för att hantera VD:s administrativa uppgifter och ansvarar dessutom för vår medlemsservice. Magnus är den du ska kontakta om du har frågor om fakturor, ert medlemskap, om du behöver avboka dig från någon av våra utbildningar eller om du helt enkelt har en fråga som du är osäker på vem du ska vända dig till. Magnus har mångårig erfarenhet från en rad olika befattningar inom servicenäringen.

Mer i kalendern