Webbinarium: Ett år med UTP-lagen – insikter och utmaningar
Den 10 november 2022 anordnar Konkurrensverket ett webbinarium om lagen om otillbörliga handelsmetoder och vilka insikter och utmaningar man har stött på under det gångna året.
För snart ett år sedan, den 1 november 2021, trädde lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter (LOH, även kallad UTP-lagen) i kraft. Årsdagen är en bra möjlighet att analysera det arbete som utförts av Konkurrensverket hittills, men också att visualisera arbetet som väntar myndigheten inom en nära framtid tack vare inspel från aktörerna i livsmedelskedjan.
För att ge en presentation av det arbete som gjorts med LOH under det gångna året och för att diskutera frågan med aktörer i branschen bjuder Konkurrensverket in till ett halvdagswebbinarium på temat. Webbinariet vänder sig till både köpare och leverantörer som verkar inom jordbruks- och livsmedelskedjan och som berörs av lagen samt till dig som är intresserad av ämnet.
Agenda
Inledningstal av Rikard Jermsten, Konkurrensverkets generaldirektör.
Ett år av tillsyn – lärdomar och utmaningar
Medarbetare från Konkurrensverkets enhet för otillbörliga handelsmetoder presenterar det genomförda arbetet sedan LOH började gälla. Bland annat presenteras resultatet av en enkät som genomförts under hösten 2022 till leverantörer inom jordbruks- och livsmedelskedjan för att mäta förekomsten av otillbörliga handelsmetoder. Har något förändrats sedan lagen trädde i kraft? Konkurrensverket kommer även att djupdyka i särskilt utmanande frågor som dykt upp under året.
Paneldiskussion med branschaktörer
Hur har lagen påverkat de som verkar inom livsmedelskedjan? Konkurrensverket har bjudit in olika marknadsaktörer som berättar om hur deras verksamhet påverkats av lagen och vad de upplevt. En frågestund kommer också att hållas i slutet av webbinariet där du får möjlighet att ställa frågor till panelen.
I panelen deltar Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Martin Lundell, VD på Sveriges bagare & konditorer, Liza Zetterberg, jurist på Svensk Handel Juridik och Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket.
Fler talare kan tillkomma.
Webbinariet är kostnadsfritt och kommer att hållas på svenska. Länk skickas ut dagen innan webbinariet till alla som anmält sig.
Varmt välkommen!
Anmälan
Rasmus är exportansvarig på Livsmedelsföretagen och har bred allmänpolitisk kunskap med särskild inriktning på handelspolitiska frågor. Han är även generalsekreterare för branschföreningarna Arom & Kryddföreningen, Sveriges Bagerileverantörers förening och Svenska Juiceföreningen. Han är utbildad civilekonom med inriktning på detaljhandel och har tidigare arbetat på Europaparlamentet med frågor som rör företagande och konsumentskydd.