fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Medlemsservice arrow_forward
MAT OCH HÄLSA | LAGSTIFTNING

Falskt alarm om farorna med linfrön

EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller sk cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och linfrön. EFSA:s slutsats är att det inte finns några allvarliga hälsorisker. Livsmedelsverket bör nu se över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.

Många minns säkert larmet om linfrön för något år sedan som väckte en oro för att det skulle kunna vara hälsofarligt att äta linfrön i t ex müsli och bageriprodukter. Anledningen är att linfrön innehåller s k cyanogena glykosider som kan omvandlas till cyanid efter förtäring.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har nyligen publicerat en riskvärdering av olika livsmedel som innehåller dessa cyanogena glykosider, t ex bittermandlar och just linfrön. Glädjande nog blev EFSA:s slutsats att det inte finns några allvarliga hälsorisker med dessa livsmedel utifrån dagens konsumtion. Detta till skillnad från råa aprikoskärnor där EFSA:s tidigare riskvärdering resulterade i att ett gränsvärde infördes 2017 (se den förordningen här). EFSA:s nya utlåtande ligger nu ute för synpunkter tills 25 januari – se mer information på EFSA:s hemsida.

Livsmedelsverket bör se över sina råd

Slutsatsen blir därmed att matlarmet om linfrön av allt att döma var falskt alarm – på många sätt en glädjande nyhet men förstås tråkigt att både konsumenter och tillverkare i Sverige oroades i onödan. Livsmedelsföretagen utgår nu från att Livsmedelsverket ser över sina råd om linfrön, där man bland annat avråder helt från att äta krossade linfrön.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy