fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
ARBETSMILJÖ

Ny statistik om olyckor och skador på arbetet

Arbetsmiljöverket och AFA Försäkring har nyligen släppt varsin rapport med arbetsmiljöstatistik för 2018. Arbetssjukdomar och långa sjukskrivningar minskar medan antalet allvarliga arbetsolyckor ligger kvar på samma nivå som de senaste fyra åren.

Livsmedelsföretagen har antagit en nollvision för allvarliga arbetsplatsolyckor som ska vara uppnådd senast år 2025. Korrekt och relevant statistik är en grundförutsättning för arbetet med nollvisionen, och rapporterna från Arbetsmiljöverket och AFA Försäkring innehåller väldigt mycket värdefull information.

Arbetsmiljöverkets rapport

Arbetsmiljöverket har nyligen släppt sin senaste rapport om arbetsskador för 2018 – Arbetsmiljöstatistik – Rapport 2019:01 som sammanfattningsvis visar följande:

De anmälda arbetsskadorna för 2018 visar att antalet arbetsolyckor med sjukfrånvaro var ungefär detsamma som året innan medan arbetssjukdomarna har minskat för både män och kvinnor. Män drabbades oftare av arbetsolyckor med dödlig utgång och anmälde fler arbetsolyckor som leder till sjukfrånvaro. Kvinnor anmälde dock fler arbetssjukdomar och arbetsolyckor utan sjukfrånvaro än män.

Arbetsmiljöverkets hemsida kan du se en kort informationsfilm och ta del av hela rapporten.

AFA Försäkrings rapport

AFA Försäkring har också släppt sin årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro. Sammanfattningsvis informerar AFA om att:

För femte året i rad ligger antalet allvarliga arbetsolyckor på 2,5 olyckor per 1 000 sysselsatta. De långa sjukskrivningarna minskar inom både offentlig och privat sektor och blir dessutom kortare.

AFA Försäkrings hemsida kan du se en kort informationsfilm om rapporten, ta del av en filmupptagning ifrån rapportseminariet och läsa rapporten i sin helhet.

Mer statistik på väg

Statistiken här ovan gäller hela den svenska arbetsmarknaden. Vi kommer inom kort även att presentera statistik och fakta som rör livsmedelsindustrin mer specifikt.

Har du frågor kring arbetsmiljö?

Då får du gärna kontakta vår arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf. Hennes kontaktinformation hittar du här nedanför.

Heléne Eklöf Arbetsmiljöexpert 08-762 65 21

Heléne arbetar med arbetsmiljöfrågor. Det innefattar bland annat att hålla utbildningar, att ge råd och vara ett stöd till medlemmar i frågor som rör deras arbetsmiljöarbete med att exempelvis ta fram eller vidareutveckla förebyggande åtgärder för att möjliggöra en sund och säker arbetsmiljö. Heléne kommer närmast ifrån rollen som arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket och är utbildad högskoleingenjör (BSc) inom maskinteknik med inriktning på industriell ekonomi samt produktion.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy