Blekinge Skorpan är Årets Livsmedelsexportör 2024: ”För deras enastående förmåga att sprida traditionella svenska smaker ut i världen”

Sedan 2022 har Sölvesborgsföretaget Blekinge Skorpan AB ökat sin export med 115 procent och kan numera stoltsera med en rekorderlig exportandel på 30 procent. För sina exportframgångar har Blekinge Skorpan nu belönats med priset Årets Livsmedelsexportör. Priset delades ut av landsbygdsminister Peter Kullgren på Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen den 25 april.

Priset Årets Livsmedelsexportör är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Blekinge Skorpan AB är den 25:e vinnaren av priset som enligt stadgarna ska ”tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar”. På plats från Blekinge Skorpan AB för att ta emot priset var företagets vd Christian Nilsson.

”Vi ser exporten som en förutsättning för att kunna öka vår produktion”

Christian Nilsson, vd Blekinge Skorpan AB

– Det är oerhört hedrande att vinna detta pris med så många framgångsrika företag som tidigare vinnare. Vi ser exporten som en förutsättning för att kunna öka vår produktion och i förlängningen även svensk primärproduktion, säger Christian Nilsson, vd på Blekinge Skorpan.

Blekinge Skorpan AB startade sin storskaliga produktion av skorpor 1967, mest kända under namnet Svängstaskorpan som än idag lever kvar som ett av deras varumärken. Idag är Blekinge Skorpan Nordens ledande producent av skorpor med produktion av såväl egna varumärken som märkesvaror åt större grossister. I sortimentet ingår veteskorpor, fullkornsskorpor, ekologiska veteskorpor, ekologiska fullkornsskorpor och kardemummaskorpor. Blekinge Skorpan sysselsätter 16 personer vid produktionen i Sölvesborg.

”Det är extra roligt att ge priset till en lokalt förankrad producent som bidrar till att bevara, sprida och förfina traditionellt svenska smaker”

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

– Syftet med priset är att hylla duktiga exportörer och inspirera andra företag till att satsa på export. För många svenska livsmedelsproducenter är det i exporten som man kan hitta lönsamheten, tillväxten och potentialen. Flera tidigare vinnare av priset är stora företag, men Blekinge Skorpan visar hur även mindre producenter kan lyckas med exporten. Det är extra roligt att ge priset till en lokalt förankrad producent som bidrar till att bevara, sprida och förfina traditionellt svenska smaker, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Från vänster: Peter Kullgren, landsbygdsminister, Christian Nilsson, vd Blekinge Skorpan AB, Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

Motiveringen till Årets Livsmedelsexportör 2024

Motiveringen lästes upp på Matdagens scen av landsbygdsminister Peter Kullgren:

”Årets Livsmedelsexportör 2024 är sedan länge en av Nordens främsta tillverkare i sin kategori. Idag fokuserar företaget inte bara på att bevara ett lika klassiskt som oumbärligt tillbehör i den svenska fikatraditionen, utan också på att sprida det världen över. Genom en imponerande satsning har årets vinnare ökat sin export med 115 procent sedan 2022 och kan därmed stoltsera med en rekorderlig exportandel på 30 procent.

Företagets produkter är djupt rotade i svensk kultur och historia, tillverkade med kärlek och omsorg enligt svensk hantverkstradition, där kvalitet och smak är högsta prioritet. För att främja både miljön och det svenska jordbruket använder företaget lokala och hållbara ingredienser. Resultatet av denna omsorg och medvetenhet är en genuin och högkvalitativ smakupplevelse som lockar konsumenter såväl på hemmaplan som utomlands.

Genom sin ambitiösa exportsatsning har årets vinnare stärkt sin position som en ledande internationell aktör och samtidigt återupprättat och vitaliserat produktionen av denna månghundraåriga svenska produkt. Allt tyder på att företagets exportframgångar kommer att fortsätta, liksom deras viktiga bidrag till att sprida vår älskade fikakultur till nya marknader.

Det är med stor respekt och beundran för deras enastående förmåga att sprida traditionella svenska smaker ut i världen som jag nu kan avslöja att Årets Livsmedelsexportör 2024 är Sölvesborgs stolthet Blekinge Skorpan AB!”

Om Årets Livsmedelsexportör

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som ska tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sin export och uppnått stora exportframgångar. Företaget ska även ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling på en eller flera marknader, och priset premierar företag vars exportandel ligger på eller över snittet på 30 procent. Bakom priset står Livsmedelsföretagen och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Läs mer här: https://www.livsmedelsforetagen.se/arets-livsmedelsexportor/

För mer information

Rasmus Bäckström

Ansvarig exportfrågor
Skicka e-post till Rasmus
08-762 65 34, 070-756 21 41