fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

Årets livsmedelsexportör

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som delas ut en gång per år i samband med Livsmedelsföretagens Matdag. Bakom priset står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet.

Priset ska tilldelas ett svenskt livsmedelsföretag som genom kreativitet och fina insatser brutit ny mark för sitt företags export och som under året uppnått stora direkta framgångar. Bolaget i fråga ska samtidigt ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling ur såväl volym- som lönsamhetssynpunkt på en eller flera marknader. Företag vars exportandel (som andel av företagets totala produktion) ligger över snittet (30%) premieras.

2019 års vinnare är Viking Malt, och du kan läsa mer om dem här.

Tidigare vinnare

2018 utsågs The Absolut Company till Årets livsmedelsexportör. The Absolut Company är ett spritdrycksföretag med över 500 anställda fördelade på produktionsanläggningen i Åhus och huvudkontoret i Stockholm. Företagets mest välkända produkt är Absolut Vodka som tillverkas på lokala råvaror i skånska Åhus. Varje dag produceras ca 600 000 flaskor varav 99% exporteras till över 150 länder. Absolut Vodka är Sveriges överlägset största exportprodukt inom livsmedel och världens femte största spritvarumärke.

Umlax AB:s vd Anna-Carin Jonsson med statssekreterare Elisabeth Backteman, Livsmedelsföretagens kommunikationschef Jimmy Sandell och Ylva Berg, vd för Business Sweden.

2017 utsågs fiskodlingsföretaget Umlax AB till Årets Livsmedelsexportör. Umlax AB är ett fiskodlingsföretag med över 40 anställda fördelade på sex produktionsanläggningar samt en förädlingsanläggning i södra Lappland. I dagsläget producerar Umlax ca 2 000 ton fisk årligen varav 38% exporteras till bland annat Finland, Norge, Frankrike och Belgien. Företaget satsar på att utöka produktionen och exporten.

2016 gick priset till Fria Bröd AB, ett familjeägt bolag som utvecklar och tillverkar gluten-, laktos- och mjölkproteinfria bageriprodukter sedan 1996.

2015 tilldelades Semper priset. Semper har av många konsumenter blivit synonymt med kvalitet och säkerhet, vilket stärker bilden av Sverige utomlands och banar väg för andra svenska livsmedelsföretag på exportmarknaderna.

Dokument

Jimmy Sandell Kommunikationschef 08-762 65 02073-355 06 07

Jimmy är kommunikationschef på Livsmedelsföretagen och ingår i organisationens ledningsgrupp. Han leder kommunikationsavdelningens arbete och har det övergripande ansvaret för Livsmedelsföretagens interna och externa kommunikation och event. Han är också suppleant i Svenskmärknings styrelse. Jimmy arbetar återkommande även med industri- och partsgemensamma projekt och aktiviteter. Jimmy kommer närmast från rollen som byråchef och vice VD på United Minds. Han var även partner i Primegruppen som består av kommunikationsbyrån Prime och strategiföretaget United Minds. Prime & United Minds utsågs till en av världens mest kreativa byråer under hans tid på företaget. Jimmy har en examen från civilingenjörsprogrammet System i teknik och samhälle samt en fil kand i företagsekonomi.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.