Cajsa Warg-prisets fem finalister till Årets kokbok 2025 utsedda
Fem titlar och deras författare sticker ut ur årets kokboksflod, enligt Cajsa Warg-prisets urvalsjury. De som är kvar och tävlar om utmärkelsen Årets kokbok 2025 och 100 000 kr i prispengar är Karin Lei, Leo Lahti, Jonas Cramby, Jennifer Eriksson och Adam Dahlberg & Albin Wessman.
De fem finalisterna till årets Cajsa Warg-pris är Chopstick Stories (Natur & Kultur) av Karin Lei, Handbok i sprit och drinkar (Polaris) av Leo Lahti, Gottigheter – en kokbok till (Tukan) av Jennifer Eriksson, Chili + Umami (Natur & Kultur) av Jonas Cramby och Solen (Norstedts) av Adam Dahlberg & Albin Wessman. Förutom utmärkelsen Årets kokbok 2025 erhåller vinnaren av Cajsa Warg-priset 100 000 kr i prispengar.
Cajsa Warg-priset är ett litteraturpris som skapats för att premiera högkvalitativa kokböcker, spegla svenskarnas stora intresse för matlagning och stimulera goda samtal om mat och dryck. Priset delades ut för första gången 2024 och blev direkt en stor succé bland författare, bokförlag, bokhandlare och konsumenter. Den första vinnaren av Cajsa Warg-priset blev Paul Svensson med boken Frukt och Bär A-Ö.
– 2025 har varit ett spännande och härligt kokboksår. Det har varit stor variation men också tydliga trender som speglat utgivningen, därför har årets nomineringsarbete varit extra roligt och samtidigt utmanande. Vi i juryn har haft livliga diskussioner, men vi är nöjda med resultatet som speglar den varierande, kvalitativa och breda utgivning som året bjudit på, säger urvalsjuryns ordförande Lotten Löfberg.
Urvalsjuryn som har utsett de fem finalisterna består av Lotten Löfberg, Paul Kühlhorn, Monica Eiserman, Klara Åkerlund och Carro Levy. Juryn har bedömt kokböckerna utifrån kriterierna originalitet, recept, stil/form/bild, användarvänlighet och förmåga att inspirera till matlagning. I år kom de totalt 50 bidragen från ett större antal förlag än 2024 och i många olika nytänkande format. Du kan läsa mer om urvalsjuryn här.
De fem finalisterna och motiveringar
Chopstick Stories (Natur & Kultur) av Karin Lei

Alla som vuxit upp med en kinakrog i kvarteret drabbas direkt av nostalgi med den här glimten ur en familjehistoria. Chopstick Stories är ett färgstarkt, inbjudande porträtt där recepten är lika delar utmaning som igenkänning, lika mycket vardag som fest. Karin Lei serverar genuina kinesiska och taiwanesiska smaker och tar med läsaren på en munvattnande resa från dåtid till nutid.
Handbok i sprit och drinkar (Polaris) av Leo Lahti

En Handbok i sprit och drinkar är en litterär förfest som passar både hemmabartendern och den aspirerande mixologen. Att göra en riktigt bra drink är ett hantverk, precis som den här boken. Foto och illustration imponerar, men framför allt skriver Leo Lahti ut tekniker, knep och recept på ett inspirerande sätt utan att det blir (alltför) nördigt. En drinkbibel i en klass för sig.
Gottigheter – en kokbok till (Tukan) av Jennifer Eriksson

”Glöm inte att mat är mat. Och mat är gött”, är mottot för Gottigheter – en kokbok till. Att bjuda in till middag är definitionen av delad matglädje och det är precis vad Jennifer Eriksson gör med den här boken. Lättsam, användbar och tillåtande ger den plats för alla runt matbordet. Extra plus för det lekfulla, färgglada omslaget som gör att boken sticker ut från mängden.
Chili + Umami (Natur & Kultur) av Jonas Cramby

En kokbok skarp som chili, och lika allround som umami. Chili + Umami visar vägen till träffsäkra och tidlösa maträtter som vi vill äta om och om igen. Jonas Cramby och hans recept guidar oss med fast och kunnig hand till en måltid som man inte kan misslyckas med – och som man efteråt gärna skryter om för vänner och bekanta. En kokbok för nyfikna och hungriga läsare.
Solen (Norstedts) av Adam Dahlberg och Albin Wessman

Kokboken Solen bjuder läsaren på en matfilosofi som skiner och värmer inifrån och ut. Med utgångspunkt från restaurangen med samma namn delar Adam Dahlberg och Albin Wessman generöst med sig av sig själva och låter dig bli en del av deras kulinariska universum. Kalifornien, Mellanöstern och Sydeuropa blandas friskt och blir till något alldeles eget och alldeles underbart.
Nu tar finaljuryn över

Nu tar Cajsa Warg-prisets finaljury över den sista delen av juryarbetet. Finaljuryn består av Elin Ingves Pyk, Sofia Dalén, Viktor Westerlind, Johanna Westman, Erik Jerka Johansson, Jenny Norberg, Martin Nordin och Petronella Ringqvist. Du kan läsa mer om finaljuryn här.
Den slutliga vinnaren av utmärkelsen Årets kokbok tillkännages den 10 november på en prisceremoni i Stockholm. Bakom Cajsa Warg-priset står Livsmedelsföretagen, en bransch- och arbetsgivarorganisation för alla som producerar mat och dryck i Sverige.
För mer information