Daniel Tunner vinnare i första upplagan av Styckar-SM

Den 27 oktober avgjordes för första gången Styckar-SM i Göteborg på Eriksbergshallen. Arrangör var Kött och Charkföretagen tillsammans med Tidningen Kött & Chark, och premiärvinnaren blev Daniel Tunner från Mårtenssons Partiaffär i Stockholm.

Vinnare i den första upplagan av Styckar-SM var Daniel Tunner som till vardags arbetar på Mårtenssons Partiaffär i Stockholm. Enligt domarna utförde Daniel uppgiften att stycka en halv gris bäst av de sex tävlande. Domarnas motivering: ”Med ett stort lugn, till synes en tydlig strategi som dessutom följdes i kombination med en mycket stor yrkesskicklighet och noggrannhet utser vi Daniel Tunner till vinnare i Styckar-SM 2022.” 

På bilden syns vinnaren tillsammans med domare och övriga tävlande. Från vänster: Majsan Pense (domare), Brian Nicholls (AJ Dahlbergs Slakteri), Mats Malmström (Moab), Lars Rudäng (Carlströms Kött&Chark), Daniel Tunner (vinnare), Tonny Sjöstrand (HKScan), Christer Nilsson (KLS) och Lennart Edman (domare).

Till den här första upplagan av Styckar-SM bjöds bara sex slakt- och styckningsföretag för griskött in till tävlan. Nästa gång är förhoppningen att tävlingen ska kunna utökas så att fler företag och styckare kan vara med.

– Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket fantastiskt hantverk som våra styckare besitter. Branschen arbetar just nu intensivt med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ och ser stora möjligheter att skapa fler jobb och väcka intresse för branschen, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen.

Svenska mästare i chark 2022

Parallellt med Styckar-SM avgjordes även Chark-SM. I 18 klasser bedömdes 570 produkter av en mycket kvalificerad domarpanel enligt strikta bedömningskriterier specifika för varje klass. Produkterna kan nå guld-, silver- eller bronskvalitet och bland de produkter i varje klass som når guldkvalitet utses en Svensk Mästare.

Följande Svenska Mästare utsågs:

  • Falukorv – ”Falukorv”, Gudruns
  • Köttbullar och hamburgare – ”Cheddarburgare ”, HKScan
  • Julskinka – ”Gårdsmärkt julskinka”, Signal & Andersson Charkuterifabrik
  • Kokta helköttsprodukter – ”Yakiniku”, Fåddman
  • Rökta helköttsprodukter – ”Flatrökt skinka”, Carlströms Kött & Chark
  • Lufttorkade/kallrökta helköttsprodukter – ”Lufttorkad fläskkarré/Coppa”, Fam. Hansen Charkuterier
  • Klassiskt kryddade korvar – ”Wienerkorv”, Gudruns
  • Milt kryddade korvar – ”Ostkorv”, Korvdelikatessen i Göteborg
  • Starkt kryddade korvar – ”Pepperoni” Gudruns
  • Grillkorv, skinnfri – ”Ost och bacon”, Lindvalls Chark
  • Isterband – ”Lammhults syrliga isterband”, Ello i Lammhult Chark
  • Kallrökt torkad korv – ”Pepparsalami”, Fam. Hansen Charkuterier
  • Rökt påläggskorv – ”Halmstadsalami”, HKScan
  • Pastej och sylta – ”Bredbar pastej”, Ludvig Sörensen
  • Traditionell chark – ”Gårdsmärkt sidfläsk”, Signal & Andersson Charkuterifabrik
  • Bacon och rökt sidfläsk – ”Restaurangbacon”, Helmut Walch Charkuteri
  • Färskkorv – ”Färskkorv Gårdsmärkt vitlök&timjan”, Signal & Andersson Charkuterifabrik
  • Vego – ”Vego middagskorv”, HKScan

En fullständig resultatlista finns att läsa på charksm.se.