EU och Sverige 30 år efter folkomröstningen – vad vill vi med Europa?

Den 25 april är det äntligen dags för Matdagen, den svenska livsmedelsbranschens viktigaste, trevligaste och godaste evenemang. Tillsammans med kunniga och debattglada gäster tar vi ett helhetsgrepp om en av de mest betydelsefulla institutionerna både för Sverige och för svensk livsmedelsproduktion. Vi pratar givetvis om EU!

I år är det 30 år sedan 52,3 procent av svenskarna svarade ”ja” på frågan: ”Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?” Sveriges inträde i EU året efter var en i ordets rätta bemärkelse historisk händelse – sannolikt det enskilt viktigaste beslutet i vår moderna historia fram tills att vi nyligen gick med i NATO.

”Förutsättningarna för att producera och sälja livsmedel förändrades i grunden”

För svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter var EU-inträdet ett skifte i storleksnivå med jordreformerna på 1700- och 1800-talen. Förutsättningarna för att producera och sälja livsmedel förändrades i grunden; från en dag till en annan fick svenska företag tillgång till EU:s inre marknad som idag består av 27 länder och 450 miljoner konsumenter. Enorma möjligheter öppnade sig.

”Den stenhårda konkurrensen – i kombination med höga produktions- och personalkostnader och en av Europas mest koncentrerade dagligvarumarknader – innebär att svenska producenter ständigt måste bli mer effektiva och innovativa för att inte slås ut.”

Samtidigt fick hundratusentals europeiska livsmedelsproducenter tillträde till den svenska marknaden. Konkurrensen i butikshyllorna ökade kraftigt och fortsätter öka än idag – importerade livsmedel står för nästan halva försäljningsvärdet på den svenska marknaden, varav den största delen härrör från EU-länder. Den stenhårda konkurrensen – i kombination med höga produktions- och personalkostnader och en av Europas mest koncentrerade dagligvarumarknader – innebär att svenska producenter ständigt måste bli mer effektiva och innovativa för att inte slås ut.

”Idag kommer uppemot 98 procent av all livsmedelsrelaterad lagstiftning från Bryssel”

EU:s betydelse för svensk livsmedelsproduktion har inte minskat sedan vi gick med 1995. Tvärtom. Idag kommer uppemot 98 procent av all livsmedelsrelaterad lagstiftning från Bryssel. För många livsmedelsproducenter är det viktigare att hålla koll på vad som händer i Berlaymont än i Rosenbad. Strategier och program som Farm to Fork, Fit for 55 och Green Deal kommer (om de genomförs) att ha större påverkan på svenska livsmedelsföretag än det mesta som det beslutas om i riksdagen.

”Hur vill de svenska EU-kandidaterna skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproduktion och företagande?”

Idag står Sverige och EU inför enorma utmaningar. Ett alltmer aggressivt Ryssland, omvälvande klimatförändringar, hårdnande internationell konkurrens, en växande regelbörda och sjunkande produktivitet, för att nämna några. Hur borde EU tackla dessa utmaningar? Ska EU bli mer överstatligt eller ta ett (eller flera) steg tillbaka? Hur vill de svenska EU-kandidaterna skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproduktion och företagande? Vad bör EU göra för att stärka den europeiska försörjningsförmågan? Är det dags för en ny folkomröstning om euron? Ja, vad vill vi egentligen med Europa?

”Stefan Ingves, Anna Maria Corazza Bildt, Peter Kullgren, Daniel Suhonen, Ulrica Schenström, Dick Erixon, Magnus Oscarsson, Ylva Nilsson, Sara Modig, Göran von Sydow och många fler”

Allt detta och mycket mer kommer vi att stöta och blöta på Matdagen tillsammans med kunniga och debattglada gäster som Stefan Ingves, Anna Maria Corazza Bildt, Peter Kullgren, Daniel Suhonen, Ulrica Schenström, Dick Erixon, Magnus Oscarsson, Ylva Nilsson, Sara Modig, Göran von Sydow och många fler. Det blir en dag fylld med insikter, åsikter och diskussion. Dessutom delar vi ut det prestigefyllda priset ”Årets Livsmedelsexportör” och traditionsenligt avslutar vi med en fantastisk middag signerad Malin Söderström.

Varmt välkommen!

Program för Matdagen 2024

13:30 | Välkomna till Matdagen

Sofie Eliasson Morsink, ordförande Livsmedelsföretagen, hälsar välkommen.

Varför bryr vi oss inte (mer) om EU?

Beslut som tas i Bryssel har minst lika stor påverkan på våra liv och vårt samhälle som beslut i riksdagen. Trots det vet sex av tio svenskar inte om att EU-valet är i år. Vid förra EU-valet röstade 55 procent av svenskarna, att jämföra med 84 procent i riksdagsvalet. Varför är intresset för EU så lågt och vad krävs för att öka svenskarnas engagemang? Varför verkar vi veta mer om Joe Bidens schäfer än om vem som blir nästa ordförande i Europeiska rådet? Och tar partierna och medierna EU-valet på lika stort allvar som riksdagsvalet?

Medverkande: Ylva Nilsson, journalist, författare och mångårig Brysselkorre för bland annat Dagens Industri och Svenska Dagbladet, Göran von Sydow, direktör och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps), tidigare verksam vid bland annat Stockholms universitet och Regeringskansliet

EU-valdebatt: Vilken riktning ska EU ta 2024–2029?

Den 9 juni ska väljarna avgöra vilka 21 svenskar som får ta plats bland de 720 parlamentarikerna. Uppemot 98 procent av all livsmedelsrelaterad lagstiftning kommer från EU, och beslut som tas i Bryssel är på många sätt viktigare än vad som sker i Rosenbad. Hur vill de svenska EU-kandidaterna skapa bättre förutsättningar för livsmedelsproduktion? Vad bör EU göra för att stärka den europeiska försörjningsförmågan? Vilka beslut bör EU ta de kommande fem åren för att inte halka efter i den internationella konkurrensen?

Medverkande: Anna Maria Corazza Bildt (L), Dick Erixon (SD), Boriana Åberg (M) och Sofie Eriksson (S).

Årets Livsmedelsexportör 2024

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som uppmärksammar svenska livsmedelsföretag som har haft stora exportframgångar. Priset delas i år ut för tjugofemte gången. Vem har gjort sig förtjänt av denna prestigefyllda utmärkelse?

Medverkande: Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsstrategin 2.0 – Vad händer och när kommer den?

Arbetet med att uppdatera den nationella livsmedelsstrategin från 2017 inleddes i början av 2023. Vad är status idag och när kommer den nya strategin att presenteras?

Medverkande: Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

“This very important thing called fika”

Statsminister Ulf Kristersson bjöd in Frankrikes president Macron till fika med kanelbulle. Gott så, men som företrädare för Sveriges godaste industri vill vi lyfta fikat till nästa nivå. Därför har vi tagit hjälp av inga mindre än Gabriel di Grado, Bullar & Bröd, Martin Isaksson, Chokladfabriken, Anna och Fredrik Björlin, Lidingö Bröd & Pâtisserie, Mattias Ljungberg, Tössebageriet och Magnus Johansson, Magnus Johansson Bageri & Konditori. Vilka magiska bakverk kommer Sveriges bästa bagare och konditorer bjuda deltagarna på Matdagen?

Varför minskar inte regelbördan för livsmedelsproducenter?

2023 lanserade regeringen ett förenklingspaket för enklare företagande och förbättrad konkurrenskraft. Nu ska ett implementeringsråd och ett förenklingsråd tillsättas, med fokus på hur EU-lagstiftningen tillämpas i Sverige. Nyligen utsågs riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD) som särskild utredare för att effektivisera kontroll, avgiftsstruktur och finansiering i livsmedelskedjan. Men har vi inte sett detta förr? Regering efter regering har lovat att minska och förenkla regelverket men ändå fortsätter regelbördan att växa. Kommer det bli annorlunda den här gången? Och hur ser vi till att svenska företag inte missgynnas när EU-regler tolkas och tillämpas i Sverige?

Medverkande: Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch, Magnus Oscarsson, särskild utredare och riksdagsledamot (KD), Jenny Wessblad Hårdh, vd och grundare Alex & Phil, Magnus Därth, vd Kött- och Charkuteriföretagen i Sverige och Thomas Sjölander, vd och grundare av Wellnox

Eurofanten i rummet (eller: vi måste prata om euron)

De senaste 10 åren har kronan tappat knappt 30 procent mot euron. Kronraset har lett till kraftiga fördyringar för flertalet svenska livsmedelsproducenter. Samtidigt har den svaga kronan underlättat för många av våra stora livsmedelsexportörer. Efter många års tystnad i frågan har röster återigen börjat höjas för att Sverige ska gå med i euron. Vad talar för och vad talar emot?

Medverkande: Stefan Ingves, nationalekonom och chef för Riksbanken 2006–2022. Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen, Daniel Suhonen, debattör, författare och chef för tankesmedjan Katalys, Ulrica Schenström, statssekreterare (M) 2006–2007 och vd för tankesmedjan Fores

Från ord till bord

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen, summerar Matdagen 2024. Malin Söderström, krögare på Moderna Museet, presenterar menyn för kvällens middag.

Är du inte anmäld men vill gå?

Alla med ett intresse för svensk livsmedelsproduktion och försörjningsförmåga är varmt välkomna att delta. Men vi ger givetvis förtur till våra medlemsföretag och vi förbehåller oss rätten att lämna återbud.

Deltagarlistan är fulltecknad men det finns möjlighet att skriva upp sig på reservlistan. Det gör du enklast via den här länken.

Deltagande på Matdagen inkl. middagen är gratis.

Uteblivet deltagande faktureras med 1 000 kronor (500 kr om anmälan är exkl middag) om avanmälan inte sker senast en vecka innan eventet, dvs den 18 april 2024.