Extremt ovanligt med vaniljsmak från bävergäll

Användningen av bävergäll som exempelvis vaniljarom i livsmedel är extremt ovanlig. Ingen av de aromföretag som levererar till livsmedelsföretagen i Sverige använder bävergäll som arom.

Den senaste veckan har uppgifter spridits i sociala medier, och i en TT-artikel, att Castoreum, eller bävergäll, används som arom i exempelvis glass, godis, drycker och såser. På Facebook har det t o m lagts ut bilder på kända svenska livsmedelsprodukter som påstås innehålla aromen. Bävergäll är ett sekret som utvinns ur analkörtlarna på bävrar.

Ingen verkar dock ha brytt sig om att undersöka hur vanligt det är med den omskrivna bäveraromen eller om den återfinns i svenskproducerade livsmedel.

Livsmedelsföretagen har därför skickat frågan vidare till aromföretagen på den svenska marknaden. Det visar sig att ingen av dem producerar aromer med bävergäll. Hittills har det ju heller inte framkommit att något livsmedel i Sverige innehåller bävergäll.

– Vad vi kan säga med säkerhet är att det är extremt ovanligt med livsmedel som innehåller bävergäll i Sverige, säger Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist.

Statistiken talar också sitt tydliga språk. Den totala användningen av bävergäll inom EU ligger på bara några kilo per år. En viktig anledning är att bävergäll är en väldigt dyr råvara.

Marie Söderqvist betonar att bävergäll, som definieras som naturlig arom, inte är något farligt.