Jennie Nilsson om UTP-lagen: ”Kommer att gynna hela livsmedelskedjan”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson har varit ansvarig i regeringen för implementeringen av EU:s UTP-direktiv. Efter flera års hårt arbete är den svenska UTP-lagen nu äntligen på plats. Vi hörde av oss till ministern med några frågor för att få hennes syn på lagen och vad som väntar framöver.

Jennie Nilsson, landsbygdsminister

Varför har frågan om otillbörliga affärsmetoder varit viktig för dig och regeringen?
– Det är viktigt för mig och regeringen att stärka konkurrenskraften för de svagaste aktörerna i livsmedelskedjan, och att vi ser till att det är schyssta spelregler mellan alla aktörer.

Vissa säger att lagen är en överimplementering av det ursprungliga EU-direktivet. Håller du med?
– Nej, det gör jag inte. Det förslag vi har lagt fram är balanserat och noga avvägt för att fungera i en svensk kontext.

Vad hoppas du att lagen får för effekter på livsmedelsbranschen? 
– På lång sikt hoppas jag ju såklart att det här leder till att mindre aktörer runt om i hela Sverige får bättre lönsamhet. Det kommer att skapa jobb, konkurrenskraft och attraktivitet. Inte minst i våra landsbygder. Det här skapar också mer utjämnade villkor mellan stora och små leverantörer som kommer att gynna hela livsmedelskedjan.

Har du några andra initiativ på gång inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin?
– Vi arbetar aktivt med att stärka livsmedelskedjan hela tiden! Vi fortsätter att leverera nya handlingsplaner inom ramen för livsmedelsstrategin. Just nu arbetar vi bland annat med ett vildsvinspaket, men också med olika former av regelförenklingar för att stärka producenter och företagare i hela landet. Som ansvarig minister för livsmedelsfrågor kan jag bara konstatera att det sjuder av aktivitet i den här branschen. Det är fantastiskt roligt, och någonting som vi ska bejaka som land.