Kan man bli frisk utan fusk?

2017 släppte de boken ”Frisk utan flum” och i höst kom uppföljaren ”Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter”. Det här tyckte vi lät väldigt intressant, så vi ställde fem snabba till författarna Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som även är aktuella med föreställningen ”Frisk utan fusk” den 26 november, en helkväll om hälsa genom hela livet.

Maria Ahlsén och Jessica Norrbom är båda disputerade i medicin/fysiologi vid Karolinska Institutet och det var även där som de träffades. Maria är biokemist och har forskat på muskler, sockerupptag, typ 2-diabetes och träningsanpassning. Jessica är molekylärbiolog och har forskat inom muskler, gener och träning. För sju år sedan startade de företaget fortasana med målet att sprida populärvetenskap inom hälsa, kost och träning till allmänheten. 

2017 släppte Jessica och Maria boken ”Frisk utan flum” på Fri Tanke förlag, och i oktober kom uppföljaren, ”Frisk utan fusk” (Vill du vinna en bok? Mer info nedan). Den 26 november medverkar de i föreställningen ”Frisk utan fusk” på Scalateatern i Stockholm, en helkväll om hälsa genom hela livet (Livsmedelsföretagens medlemmar får 20% rabatt på biljettpriset, mer info nedan). Vi ville givetvis veta mer så vi hörde av oss till Jessica och Maria och ställde fem snabba. 

Er förra bok hette ”Frisk utan flum”. Vad tar ni upp i er nya bok ”Frisk utan fusk”? 

– Sedan vår förra bok kom har vi fått många frågor kring kost, träning och hälsa från våra läsare, lyssnare och följare. Vi märkte att många av frågorna återkom och ville därför besvara några av de vanligaste och det resulterade i Frisk utan fusk – vetenskapliga svar på hälsomyter. Vi reder ut vad som är nyttigt, vad som är onödigt och vad som till och med kan vara farligt, förklarar varför samt krossar en hel del seglivade myter. 

Vad är det som driver er att sprida populärvetenskap? 

Vi tycker att det är viktigt att tillgängliggöra vetenskapligt grundade fakta och vad forskning verkligen visat. Kring just hälsa finns det en stor mängd alternativa sanningar som florerar. I en värld full av lättillgänglig information tycker vi det är viktigt att veta vad, och vem, man kan lita på. Vi vill underlätta för människor att orientera sig i djungeln av hälsoråd och fokusera på det som verkligen ger positiva effekter och göra det så enkelt som möjligt att leva hälsosammare.  

”Det har hittills inte hänt att någon myndighet som WHO eller Livsmedelsverket gått ut med varningar om att befolkningen får i sig för små mängder ingefära, gurkmeja eller kombucha, och det finns en anledning till det.” 

Vilka är de vanligaste missförstånden kring mat och hälsa som ni möter? 

– Vi upplever att många lägger onödigt mycket tid och fokus på små detaljer kring det man äter istället för att se till helheten. Hälsa är så mycket mer än att jaga ingefära till sin dagliga shot eller träna vid en specifik tidpunkt. Det har hittills inte hänt att någon myndighet som WHO eller Livsmedelsverket gått ut med varningar om att befolkningen får i sig för små mängder ingefära, gurkmeja eller kombucha, och det finns en anledning till det.  

Fetma blir ett allt större folkhälsoproblem. Varför, och hur kan vi vända detta?  

– Det finns antagligen många olika anledningar till att allt fler är överviktiga eller feta, det är en komplex fråga. Det enkla svaret är att vi får i oss mer energi än vad vi gör av med. I dagens samhälle är det väldigt lätt att få tag i mycket energirik mat och att ha ett liv med mycket stillasittande. För att vända den här trenden krävs det många olika insatser på både samhälls- och individnivå.  

Ni har en podcast också. Vad handlar den om? 

– För drygt ett år sedan startade vi Frisk utan flum-podden för att nå ut med populärvetenskap om hälsa, kost och träning. Vi släpper ett nytt avsnitt varannan vecka och det handlar om alltifrån kaffe och energidryck, till sömn, blodtryck, fasta, frågor kring träning, socker och stress. I vissa avsnitt har vi med oss gäster som är experter på det ämne vi vill prata om. Man hittar den där poddar finns eller via vår hemsida.  

Vill du vinna ”Frisk utan fusk”?

Skicka förslag på vad du vill att Maria och Jessica ska prata om i Frisk utan flum-podden. Det bästa förslaget vinner deras nya bok ”Frisk utan fusk”. Skicka ditt förslag till info@fortasana.se senast den 22 november.

Rabatt på föreställningen ”Frisk utan fusk”

Fri Tanke förlag erbjuder medlemmar i Livsmedelsföretagen 20% rabatt på biljetter till föreställningen ”Frisk utan fusk” den 26 november på Scalateatern i Stockholm. Så här går du tillväga:

  1. Du hittar mer info och köper biljetter via den här länken
  2. Där det står ”Datum och biljetter”, klicka på ”Köp” (du tas till en ny sida)
  3. Välj kampanjen ”FRITANKE 20% rabatt”
  4. Skriv in koden FRITANKE