Krisberedskapsveckan 2019

Årets Krisberedskapsvecka har precis ägt rum. Livsmedelsföretagens näringspolitiske expert Patrik Strömer (med särskilt ansvar för krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar) var med under veckan som jämfört med förra året höll sig under den mediala radarn.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Patrik Strömer:

Under Krisberedskapsveckan som ägde rum 6-12 maj var det fokus på hur samhället klarar onormala påfrestningar eller kriser. MSB och kommunerna är huvudansvariga aktörer, men även företag och enskilda har ett ansvar för att kunna hantera påfrestningar.

Vatten, värme, ljus och information är grundläggande behov. Mat, vård och omsorg är naturligtvis också väsentliga, särskilt om krisen pågår under en längre tid. En stark beredskap och förmåga att klara sig själv är också bästa sättet att hjälpa andra. Att ha buteljerat vatten hemma, mat som kan förvaras länge och ätas utan tillagning innebär större säkerhet.

Nästa år, 2020, äger kampanjen rum vecka 20, 11-17 maj. Kommande år flyttas Krisberedskapsveckan till hösten utifrån många kommuners önskemål. Tidpunkt är inte bestämd ännu.

Här kan du läsa mer om Krisberedskapsveckan.

Patrik Strömer

Näringspolitisk expert