Krönika: Varning för ultramissvisande kostråd

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman uppmärksammar i en krönika i Fri Köpenskap ”det uppenbart felaktiga rådet att undvika processad mat”.

Utdrag ur ”Varning för ultramissvisande kostråd” i Fri Köpenskap:

”Lite kunskap är farligt, sägs det. Inte minst gäller detta inom området mat-hälsa. Där finns det väldigt många som med alldeles för lite kunskap försöker förklara för andra hur och vad de bör äta.

Ett av de vanligaste råden från dessa så kallade experter – ofta med yrkestitlar som livsstilscoach eller hälsoinspiratör – är att man ska undvika processad mat. Varje gång jag ser det blir jag lika förundrad. Kokar de inte sina ägg? Dricker de mjölk rakt från kossans spene? Häller de havre direkt i kaffet?”

***

”Som bland annat livsmedelsforskaren Andreas Håkansson visat så är Nova-klassificeringen direkt missvisande. Håkansson tar som exempel konserverade bönor, naturell yoghurt, växtbaserade drycker och havregryn – alla livsmedel som processats tämligen hårt men som vi bör äta mer av. Andra liknande exempel på ”ultraprocessat” är växtbaserade proteinalternativ, mjölk och fullkornsbröd. Hälsosamma, näringsrika livsmedel som ingen seriös näringsexpert skulle avråda från.

Det finns alltså ingen koppling mellan hur ett livsmedel har processats och hur hälsosamt det är. Var det har behandlats har heller inte någon betydelse. Hemlagat kan vara onyttigt och industritillverkat kan vara nyttigt, och vice versa. Näringsmolekylerna vet inte om de befinner sig i en kastrull i ditt kök eller i en tryckkokare i en matfabrik. Faktum är att de flesta industriella tillagningsprocesser är mer skonsamma mot råvarorna än din köksutrustning där hemma.”

Här kan du läsa krönikan i sin helhet