Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som arbetar med att ta fram metoder för att avskräcka, upptäcka och hantera attacker mot livsmedelssystemet. Livsmedelsföretagen är med och utformar forskningen utifrån medlemmarnas behov och förutsättningar.
Förra året blev det klart med tilldelning av medel för forskning om livsmedelsberedskap. Forskningen kommer bedrivas inom ramen för ett samarbetsprojekt med namnet Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) leder forskningen tillsammans med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Sveriges Lantbruksuniversitet. Den forskning som ska bedrivas är tänkt att utformas av behovsägarna där Livsmedelsföretagen ingår som en av ett tjugotal organisationer.
– Att det satsas på denna typ av forskning beror på att det finns människor, organisationer och stater som inte vill oss väl. Ryssland krigar mot grannländer och använder sig av hybridkrigföring mot Europas demokratier. Sverige måste ha en livsmedelsberedskap som klarar både kris och krig. Utan mat och dryck kvittar det hur många kanoner vi har, säger Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar som särskilda ansvarsområden.
I slutet av augusti hölls uppstartskonferensen för projektet som ska pågå i fyra år, och främst vara inriktat för att kunna bekämpa och hantera biologisk och kemisk krigföring mot den svenska livsmedelsförsörjningen. Det kommer att bli olika typer av fördjupande träffar under de kommande åren och den som har särskild expertis inom ett område eller som är intresserad av att på annat sätt vara delaktig kan höra av sig till Patrik Strömer på Livsmedelsföretagen.
För mer information