Lindvalls Kaffes miljonsatsning på spillvärme gick upp i rök

Spillvärme från industrin kan spela en viktig roll i energikrisen, men en unik svensk lag försvårar för mindre bolag. Familjeföretaget Lindvalls Kaffe investerade 3,5 miljoner för att skicka överskottsvärme till Uppsalaborna, men efter bara ett år har projektet lagts ner, skriver DI.

Utdrag ur artikeln i Dagens Industri:

Värmen väller ut när Ulf Lindvall gläntar på dörren till maskinrummet. För att rostningen av kaffet ska fungera måste en av maskinerna hettas upp till 400 grader. 

Fram tills för några månader sedan kunde omkring 40 procent av energin återvinnas och värma hushållen i staden där företaget legat sedan det grundades 1891. Nu, mitt under brinnande energikris, eldar familjeföretaget i fjärde generationen istället för kråkorna. Trots att all teknik finns på plats.

Ulf Lindvall, vd och ägare av Lindvalls Kaffe

”Det kostade mer än vi fick betalt, så nu går värmen rakt ut i luften igen. Det är jättetråkigt”, säger Ulf Lindvall.

***

Det var både klimatsmart och energieffektivt. I oktober 2020 gick den första värmen ut i nätet. Men bara ett drygt år senare hade röret som förbinder det anrika kafferosteriet med fjärrvärmenätet svetsats igen. Investeringen på 3,5 miljoner har i princip gått upp i rök.

***

Den korta förklaringen är att det blev för dyrt att hålla igång projektet. Den längre förklaringen är att Vattenfall fick börja betala utsläppsrätter för kafferosteriets energiförbrukning, medan Lindvalls Kaffe fick en stor administrationsbörda i att övervaka och rapportera utsläpp. I Sverige omdefinieras nämligen alla aktörer, oavsett verksamhet, till värmeproducenter när de kopplas till fjärrvärmenätet. Det betyder att de som vanligtvis inte ingår i EU:s utsläppsrättshandel plötsligt gör det. Det är bara Sverige och ett annat EU-land som valt att ha en sådan regel.

”Hade vi legat i Danmark hade vi inte omklassats, det här är ett undantag som skapats av svenska politiker. Jag kan inte förstå varför det är så. Det är jättekorkat”, säger Ulf Lindvall.

Här kan du läsa hela artikeln.