Fem finalister till Local EAT Award

På kvällen den 26 maj delas Local EAT Award ut i samband med EAT Stockholm Food Forum i Stockholm. Syftet med Local EAT Award är att uppmärksamma och premiera de som aktivt bidrar till en mer hälsosam och hållbar livsmedelskedja. På plats kommer segraren att gratuleras av USA:s tidigare president Bill Clinton som är huvudtalare på konferensen.

Under april månad har Livsmedelsföretagen i samarbete med Nordic Choice Hotels sökt efter aktörer som arbetar för en mer hållbar och hälsosam matindustri. Jakten efter dessa aktörer har skett i en tävlingsform där manade kunnat ansöka om priset. Tävlingen har pågått i Sverige och Norge och i dessa båda länder utses nu totalt nio vinnare. Den 13 maj utsågs Marmeladmakeriet och Beat food for progress till vinnare i Skåne respektive Västra Götaland,  den 22 maj korades tre övriga svenska kandidaterna.

I region Gotland utsågs Lilla Bjers

– Lilla Bjers står för verkligt hållbar livsmedelsproduktion och gastronomi. De odlar, skördar, och säljer i den egna gårdsbutiken och serverar fantastisk mat i den egna restaurangen. Sedan 2001 är deras verksamhet dessutom KRAV-certifierad, säger Marie Söderqvist VD för Livsmedelsföretagen som delade ut priset tillsammans med Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande Petter A Stordalen.

Gårdsnära vinnare i region Jämtland

– Gårdsnära hjälper oss hitta till de hantverksmässiga, småskaliga och lokala matproducenterna som är ett viktigt komplement till den mer storskaliga livsmedelsindustrin i Sverige. Och de sanna entreprenörer som byggt upp denna smarta tjänst har verkligen nått storskalig spridning, säger  Marie Söderqvist

Södertälje kostenhet vinnare i region storsverige

– Kostenheten har genom engagemang, nytänkande och satsning på utbildning lyckats med konststycket att leverera mat med hög kvalitet, och därtill allt mer hållbar, för 23 000 matgäster à 9 kronor per portion. Den stora mångfalden bland personalen gör också att matgästerna får ta del av smaker och rätter från hela Världen, säger Marie Söderqvist

De fem vinnarna går tillsammans fyra regionala vinnare i Norge vidare till att delta i den internationella matkonferensen EAT Stockholm Food Forum i Stockholm den 26-27 maj och där tävla om att ta hem segern i Local EAT Award och prissumman på 100 000 kronor. På plats kommer segraren att gratuleras av USA:s tidigare president Bill Clinton som är huvudtalare på konferensen.

Syftet med Local EAT Award är att uppmärksamma och premiera de som aktivt bidrar till en mer hälsosam och hållbar livsmedelskedja.