Muharrem Demirok (C) besökte Sevan Hummus Factory: ”Livsmedelsindustrin är ryggraden i Sveriges livsmedelsberedskap”

Fredagen den 22 september besökte Centerpartiets partiledare, Muharrem Demirok, Sevan Hummus Factory i Rosersberg norr om Stockholm. I fokus för besöket var livsmedelsindustrins roll för sysselsättning, integration och krisberedskap. Man diskuterade även de extrema kostnadsökningar som svenska livsmedelsproducenter drabbats av och hur politiken kan göra det enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige.

Sevan är inte bara en banbrytande producent av högkvalitativ hummus, såser och falafel. Företaget har även utmärkt sig genom sitt arbete med att integrera nyanlända i verksamheten genom programmet Jobbsprånget som syftar till att ge nyanlända akademiker möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Under besöket på Sevan fick Muharrem Demirok träffa några av de nyanlända medarbetarna som har dragit nytta av programmet. Idag har företaget cirka 20 nationaliteter bland sina 50 anställda, något som imponerade på Centerpartiets partiledare.

– Företag som Sevan spelar en viktig roll i att skapa inkluderande och mångfaldsrika arbetsplatser. Genom program som Jobbsprånget kan vi hjälpa nyanlända att etablera sig i samhället och samtidigt dra nytta av deras kompetenser och erfarenheter. Jag vill se om och hur vi kan kopiera och sprida det här framgångsreceptet till andra delar av samhället och näringslivet, säger Muharrem Demirok.

Elin Ingves Pyk, vd för Sevan, stod som värd för besöket.

– Vi är stolta över att ha Muharrem här idag och att få synliggöra möjligheterna och utmaningarna inom svensk livsmedelsproduktion. Vår satsning på integration genom Jobbsprånget har stärkt vårt företag och samtidigt skapat en inkluderande arbetsplats där mångfald uppmuntras och värderas. Vi är tacksamma för Muharrems besök och hans stöd för vårt arbete, det betyder mycket för oss, säger Elin Ingves Pyk.

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren som sysselsätter över 55 000 anställda runtom i hela landet. Muharrem Demirok underströk den viktiga rollen som en dynamisk och välmående livsmedelsindustri har för Sveriges försörjningsförmåga.

– Livsmedelsindustrin är ryggraden i Sveriges livsmedelsberedskap. Genom att öka produktionen och förädlingen av livsmedel ökar vi vår förmåga att hantera framtida kriser. Och för mig är det uppenbart att det bästa sättet att öka produktionen är att göra det enklare och billigare att tillverka livsmedel och stärka företagens konkurrenskraft, säger Muharrem Demirok.

Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen, deltog också i besöket. I samtalet med Muharrem Demirok betonade Hellman vikten av att en uppdaterad livsmedelsstrategi faktiskt leder till en ökad produktion av livsmedel.

– Vi välkomnar Muharrems besök på Sevan och hans engagemang för att stärka den svenska livsmedelsindustrin. Det är avgörande att en uppdaterad livsmedelsstrategi lämnar skrivbordet och leder till konkreta satsningar på nyckelområden som export, forskning och innovation och kompetensförsörjning. Sverige har alla förutsättningar att bli en av världens främsta livsmedelsproducenter. Företagen är redo. Nu krävs bara att politiken kommer in i matchen också, säger Björn Hellman.

För mer information

Björn Hellman

VD
Skicka e-post till Björn
08-762 65 01, 070-934 90 15