Säkrare arbetsplatser med LIA
Den 20 januari 2026 bjuder vi in våra medlemsföretag till ett utskottsmöte för LIA, Livsmedelsbranschens Informationssystem om Arbetsmiljö. LIA är till för att förebygga skador och ohälsa på arbetsplatsen genom enkel rapportering och en systematisk hantering av risker och avvikelser.
Livsmedelsföretagen bedriver ett målmedvetet arbete tillsammans med våra medlemsföretag för att främja säkra och hälsosamma arbetsmiljöer. Utgångspunkten är vår nollvision – ingen ska behöva riskera liv eller hälsa till följd av sitt arbete. Vi strävar efter att säkerhet ska vara en självklar del av vardagen för alla som arbetar inom livsmedelsindustrin. På jobbet ska man känna sig trygg.
Livsmedelsindustrin tar hjälp av LIA-systemet
Ordning och reda är grunden för en trygg arbetsplats och för det behövs en systematik. I livsmedelsindustrin använder vi gärna IA-systemet (hos oss kallat LIA) som är till för att förebygga skador och ohälsa på arbetsplatsen genom enkel rapportering och en systematisk hantering av risker och avvikelser. IA-systemet är webbaserat och står för Information om Arbetsmiljö.
Systemet är kostnadsfritt. Läs mer om IA-systemet och delta gärna vid en av AFA:s presentationer.
Välkommen på LIA-möte tisdag den 20 januari 2026
Livsmedelsföretagen välkomnar våra medlemsföretag till ett utskottsmöte för LIA den 20 januari. Vid mötet ges möjlighet att diskutera förslag på förbättringar av LIA och att få praktisk information samt ställa frågor. Använder du inte LIA ännu, men är nyfiken på systemet, så är du också varmt välkommen att delta.
Tid: tisdag den 20 januari 2026 kl. 9.30 – 11.30
Plats: digitalt via Teams
Anmälan: görs senast den 16 januari till arbetsmiljo@li.se för dig som inte redan har fått en inbjudan via Outlook.
Mötet är öppet för alla Livsmedelsföretagens medlemsföretag och med oss vid mötet är Filippa Restadh, Kundansvarig IA-systemet, AFA Försäkring.
Livsmedelsbranschens system kallas LIA
Olika branscher använder IA-systemet genom anpassade delsystem. LIA är en anpassning för livsmedelsbranschen, och står för Livsmedelsbranschens Informationssystem om Arbetsmiljö.
Systemet följer aktiviteterna i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), och ger stöd genom digitala checklistor under skyddsronder, och för att göra riskanalyser. Alla medarbetare kan medverka aktivt och ta del av verksamhetens arbetsmiljöutveckling genom att använda systemets mobil-APP.
Vill man ta fram rapporter med aktuell statistik över sin arbetsmiljö, så kan det enkelt göras för antingen den enskilda avdelningen, företaget eller hela koncernen.
Har du frågor om LIA eller arbetsmiljö?
Vid frågor om LIA eller andra arbetsmiljöfrågor, är du som medlem alltid välkommen att kontakta Livsmedelsföretagens arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf.