Svenskarna litar mest på forskare och Livsmedelsverket när det gäller mat och hälsa

Svenskarna vill lära sig mer om hur maten produceras och vad den innehåller, man har högt förtroende för forskare och Livsmedelsverket, och den vanligaste dieten är vegetarian/vegan. Det är några av resultaten från Livsmedelsföretagens undersökning om svenskarnas syn på mat och hälsa.

I Livsmedelsföretagens undersökning, utförd av Demoskop, har över 1 000 svenskar svarat på frågor om mat och hälsa inom fem olika områden:

 • Från var och vem får svenskarna sin information om mat och hälsa?
 • Vad vill svenskarna lära sig mer om kring mat och hälsa?
 • Vilka dieter följer svenskarna?
 • Hur gör svenskarna för att äta mer hälsosamt?
 • Tycker man att det är lätt eller svårt att hitta hälsosam mat?

− Det finns få saker som det skrivs och pratas så mycket om som mat och hälsa. För vissa är det helt okomplicerat och för andra är det till och med ångestfyllt. En del väljer mat och dryck för att maximera sin träning, en del vill bara snabbt få i sig energi och för en del är det ett av livets stora glädjeämnen. Men alla måste förhålla sig till mat, och vad man äter och dricker kommer att påverka hälsan. Vi vill hjälpa folk att göra medvetna val och skapa goda levnadsvanor där matglädje och hälsotänkande är i balans. Och då är det viktigt för oss att veta hur svenskarna ser på mat och hälsa och var och hur de får sin information, säger Elisabet Rytter, nutritions- och forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Nedan följer ett kort urval av resultaten från undersökningen. Du hittar hela undersökningen här på vår hemsida.

Vilka litar du särskilt på när det gäller information om sambandet mellan mat och hälsa? (välj max tre alternativ)

 1. Forskare (71%)
 2. Livsmedelsverket (64%)
 3. Socialstyrelsen (40%)
 4. Vetenskapsjournalister (27%)
 5. Släkt och vänner (10%)

− Ett oerhört glädjande resultat! Det är den goda vetenskapen som sitter på svaren kring mat och hälsa, och den goda vetenskapen vore inte möjlig utan engagerade och skickliga forskare. Jag blir också mycket glad av att se att svenskarna har så högt förtroende för Livsmedelsverket. De jobbar hårt och målmedvetet för att sprida sina vetenskapligt baserade kostråd och annan viktig information om livsmedel, säger Elisabet Rytter.

Vilka ämnen inom området mat är du mest intresserad av att lära dig mer om? (Fritt antal svar)

 1. Hur mat och dryck produceras (41%)
 2. Innehållet i mat och dryck (40%)
 3. Nya recept (38%)
 4. Hur man ska äta näringsriktigt (38%)
 5. Mat och dryck som kan göra oss friska och sjuka (36%)

− För mig är det uppenbart att här finns det en jättestor möjlighet för företagen i livsmedelsindustrin att satsa ännu mer på att förklara hur man utvecklar och tillverkar sina produkter. På så sätt tror jag att man kan skingra en hel del frågetecken hos allmänheten och bemöta den okunniga kritiken som ibland riktas mot industrin, säger Elisabet Rytter.

Följer du just nu någon eller flera dieter?

 1. Vegetarian/vegan (13%)
 2. Laktosfritt (9%)
 3. Antiinflammatorisk kost (4%)
 4. Viktminskningsprogram (4%)
 5. Glutenfritt (4%)

− Den ökande trenden för vegetariska och veganska dieter är tydlig och kommer sannolikt att fortsätta. En strikt vegetarisk eller vegansk diet passar inte alla, men utan tvekan borde vi alla äta mer frukt och grönt. Det är inte utan viss skadeglädje som jag noterar att förr så trendiga extremdieter som till exempel paleo, keto och GI sakta men säkert tynar bort ur svenskarnas medvetande. I bästa fall var de baserade på dålig vetenskap och i många fall ingen alls, säger Elisabet Rytter.

Här hittar du hela undersökningen.

Om undersökningen

Undersökningen utfördes i oktober och november 2019 av Demoskop på Livsmedelsföretagens uppdrag. Totalt genomfördes 1 011 intervjuer i Demoskops riksrepresentativa internetpanel. Deltagarna till panelen har rekryterats via telefon, dvs. en så kallad slumpmässig rekrytering. Resultatet har vägts med avseende på kön och ålder.

Daniel Emilson

Presschef
Skicka e-post till Daniel
08-762 65 13, 076-275 83 60