Gustaf Mabrouk utsedd till världens bästa konditor

Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer har utsett den svenske mästerkonditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019. Anders Oskarsson fick samma utmärkelse 2017 och Håkan Johansson fick utmärkelsen Årets världsbagare 2015.

Fotograf: Jonas Bilberg

De framgångar som Svenska Bagarlandslaget, Svenska Juniorbagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget skördat under det senaste året visar återigen vilken hög klass svenska bagare och konditorer håller. Nu har den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer, UIBC, utnämnt den rutinerade svenske konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019). Det är dessutom bara två år sedan Anders Oskarsson fick samma utnämning och 2015 utsågs Håkan Johansson till Årets världsbagare (UIBC World Baker of the year 2015).

Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bl a tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget. För allmänheten är Gustaf mest känd för sin medverkan som mästerkonditor i SVT:s Go’kväll. Han har även gett ut boken Chokladmakarens handbok och driver till vardags företaget Chef de partie Sthlm.

− Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakao-odlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket, säger Gustaf Mabrouk.

Den svenska bageri- och konditoribranschen består av ungefär 1 000 företag med ungefär 15 000 heltidsanställda (sammanlagt sysselsätts ca 37 000 personer). Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer företräder branschen och arrangerar tävlingar och driver flera landslag.

− Utnämningen av Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor är ännu ett internationellt erkännande för den mycket höga nivå på yrkesskicklighet svenska konditorer och bagare håller. Under det senaste decenniet har branschen utvecklats i en hisnande fart och landets konditorer höjer ständigt sin ambitionsnivå, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Livsmedelsföretagen är bransch- och arbetsgivarorganisation för hela den svenska livsmedelsbranschen som idag är Sveriges tredje största industrigren med 50 000 anställda.

− Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck, säger Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.

Björn Hellman

VD
Skicka e-post till Björn
08-762 65 01, 070-934 90 15