”Sverige kan bli den globala livsmedelsproduktionens Silicon Valley”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson och Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman var båda på plats när Sweden Food Arena lanserade livsmedelsbranschens gemensamma innovations- och forskningsagenda. Livsmedelsföretagen har varit högst delaktig i arbetet med att ta fram den ambitiösa agendan.

Björn Hellman och Jennie Nilsson på behörigt coronaavstånd

På ett webbinarium den 2 juni lanserade Sweden Food Arena livsmedelsbranschens gemensamma innovations- och forskningsagenda, Svensk livsmedelssektor – framtidens hållbara näring. Agendan utgår från näringens möjligheter och behov och tar sig an några av livsmedelssektorns största utmaningar, inklusive konkurrenskraft, hållbarhet, tillväxt samt hälsa. Landsbygdsminister Jennie Nilsson höll ett inledningsanförande och efteråt kommenterade hon agendan så här:

– Agendan är efterlängtad och är ett mycket bra resultat av livsmedelsstrategin. Pandemin och alla dess konsekvenser har gjort det tydligt att vi behöver robusta livsmedelssystem, som kan leverera såväl säkra som hållbara livsmedel. För detta krävs forskning, ny kunskap, innovation och samarbete. Det är roligt att se hur långt Sweden Food Arena har kommit och det är värdefullt att få en samlad röst från branschen.

Livsmedelsföretagen är en mycket aktiv medlem i Sweden Food Arena. Vår vd Björn Hellman är med i styrelsen och Elisabet Rytter, forskningsansvarig på Livsmedelsföretagen, har varit djupt involverad i framtagandet av den nya agendan.

– Livsmedelsindustrin är redan idag en av Sveriges mest innovativa branscher. Med en gedigen, långsiktig statlig satsning på forskning och innovation så har Sverige alla möjligheter i världen att bli den globala livsmedelsproduktionens Silicon Valley. Den svenska livsmedelskedjan är redo att satsa 400 miljoner kr, förutsatt att staten går in med lika mycket. Så min uppmaning till Jennie och till regeringen är att ta den här chansen nu, det finns ingen tid att förlora men oändligt mycket att vinna”, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Här hittar du Svensk livsmedelssektor – framtidens hållbara näring.

Elisabet Rytter

Forsknings- och nutritionsansvarig