Två FOI-utlysningar nu öppna hos Formas

Nu har forskningsrådet Formas öppnat två utlysningar med syfte att stärka branschens konkurrenskraft. Den ena har tema ”Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor” och den andra har tema ”Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling”. Formas anordnar ett informationsmöte om utlysningarna den 16 oktober.

Utlysning: Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor

Utlysningen inkluderar innovationsprojekt för att utveckla och testa vetenskapliga lösningar.

  • Projektet inkluderar två parter inom livsmedelssektorn – företag och forskningsutförare.
  • Huvudsökande: företag, universitet, högskolor eller forskningsinstitut.
  • Företagsparten bidrar med minst 50% medfinansiering för egna kostnader.
  • Bidrag: 1–2 miljoner kr från Formas
  • Projekttid: 12–24 månader.
  • Utlysningen är öppen fram till den 29 januari 2026 kl 14.00.

Inom ramen för den här utlysningen finns möjlighet att söka bidrag för innovationsprojekt som t ex:

  • Utvecklar replikerbara metoder som underlättar för konsumenten att välja mer hållbara och hälsosamma matvanor.
  • Utvecklar nya livsmedelsprodukter med positiva hälsoegenskaper, god livsmedelssäkerhet, högt gastronomiskt värde och låg klimat- och miljöpåverkan.
  • Optimerar förädling av svenska råvaror för bättre hälsa, sensorik och resurseffektivitet.
  • Utvecklar mat och dryck skapade genom innovativa förädlingsprocesser, som t.ex. fermentering, extrudering eller torkning, för att förstärka sensoriska egenskaper.
  • Utvecklar och experimenterar med nya lösningar som uppvärderar biprodukter och sidoströmmar för livsmedelsanvändning inom cirkulära livsmedelssystem.
  • Utvecklar och testar nya koncept, verktyg och stöd som främjar informerade val av hållbara och hälsosamma livsmedel i handeln, besöksnäringen, samt i digitala och fysiska matmiljöer.

Läs mer: Innovationer för hållbara och hälsosamma matvanor

Utlysning: Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling

Den här utlysningen inkluderar företagsnära forskningsprojekt.

  • Projektet omfattar 3-10 parter, minst 50% från näringslivet, minst 1 forskningsutförare (doktorsexamen).
  • Forskningsutförare, företag, offentliga organisationer och andra aktörer kan delta.
  • Huvudsökande: företag, universitet, högskolor eller forskningsinstitut.
  • Projekttid: 36 månader
  • Bidrag: max 8 miljoner kr från Formas.
  • Företagsparter bidrar med minst 30% medfinansiering för egna kostnader.
  • Utlysningen är öppen fram till den 28 april 2026 kl 14.00.

Inom ramen för den här utlysningen kan du söka bidrag för projekt som t ex:

  • Identifierar och formulerar lösningar, modeller eller metoder som bidrar till hållbar omställning och ökad förädlingsgrad i det svenska livsmedelssystemet.
  • Utvecklar processer, teknik, tjänster, produktdesign, koncept eller förpackningslösningar för värdeskapande från råvaror och sidoströmmar i det svenska livsmedelssystemet.
  • Utvecklar sensorik, biotillgänglighet och andra kvalitetsaspekter som stärker produktens hållbarhetsprofil, näringsrelaterade egenskaper och marknadspotential.
  • Analyserar kulturella, historiska och socioekonomiska faktorer som påverkar acceptans och efterfrågan på innovativa, hälsosamma och hållbara förädlade produkter.
  • Utvecklar tvärvetenskapliga arbetssätt som stärker långsiktig och ömsesidig kunskapsdelning mellan akademi, näringsliv och andra samhällssektorer.

Läs mer: Framtidens livsmedel: hållbar, hälsosam och skalbar förädling

Är du intresserad att ta del av utlysningarna?

Sweden Food Arena hjälper till med att koordinera intresserade företag och forskare att söka projekt. Hör av dig till Marie.gidlund@swedenfoodarena.se  eller kerstin.eriksson@swedenfoodarena.se.

Informationsmöte om utlysningen 16 oktober

Den 16 oktober kl. 09.00-10:45 bjuder Formas in till ett informationsmöte om utlysningarnas innehåll. Läs mer om mötet på Formas hemsida.