Ungdomspolitiker på studiebesök hos livsmedelsindustrin

De senaste veckorna har fem av åtta politiska ungdomsförbund besökt några av Livsmedelsföretagens medlemmar. Syftet är att ge ungdomspolitikerna en nulägesbild av livsmedelsproducenternas förutsättningar och att visa upp den enorma potentialen i den svenska livsmedelsindustrin.

Steget från en ledande position i ett politiskt ungdomsförbund till riksdagsledamot eller regeringsmedlem kan vara kort. Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en grundval för landets välfärd och försörjningsförmåga, och som beslutsfattare måste man förstå livsmedelsproducenternas villkor och behov. Detta är bakgrunden till Livsmedelsföretagens initiativ att bjuda in samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund på besök till medlemsföretagen.

Hitintills har fem av åtta ungdomsförbund nappat på Livsmedelsföretagens inbjudan. Den 30 november gästades Coca-Cola i Jordbro av ledande företrädare för KDU, MUF, CUF och LUF. Besöket inleddes med en övergripande presentation av den svenska livsmedelsindustrin av Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman. Därefter berättade Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca‑Cola Europacific Partners i Sverige, om Coca-Colas svenska och nordiska verksamhet. Besöket avslutades med en guidad tur genom den moderna fabriken där det för dagen producerades bland annat Fanta.

Deltagare 30/11

  • Douglas Thor, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet (MUF)
  • Carl Hedenbergh, pressekreterare Moderata ungdomsförbundet (MUF)
  • Stefan Sarmes, förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)
  • Erik Berg, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet (LUF)
  • Caroline von Seth, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)
  • Emelie Nyman, 1:e vice förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)

Den 7 december var det dags för SSU att besöka Arla i Kallhäll. Även här inledde Björn Hellman, och efter honom fick ungdomspolitikerna en presentation av Arla av Helena Markstedt, Public Affairs Manager på Arla Sverige. På rundvandringen i den imponerande anläggningen fick politikerna möjlighet att på nära håll se hur bland annat mjölk och vispgrädde produceras. Med på mötet var även representanter från Livsmedelsarbetarförbundet och Ledarna.

Deltagare 7/12

  • Lisa Johansson Nåbo, förbundsordförande Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)
  • Youbert Aziz, kommunikationschef Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU)

– Vi är mycket tacksamma för att ungdomsförbunden tog sig tid att besöka våra medlemsföretag och prata om allt från UTP-lagen och EU-politik till krisberedskap och livsmedelsdebatten. I tider av både ökande matpriser och ökande geopolitisk osäkerhet är det viktigt att ledande politiker, såväl nuvarande som framtida, har en grundläggande insikt i förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion. Vi hoppas att få träffa övriga ungdomsförbund inom kort, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.