Stor julmatsundersökning: Så vill svenskarna ha sitt julbord 2018

Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, vegansk julmat är populär bland yngre och få beställer julmaten via matkasse, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som t.ex. julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub. Den svenska julen 2018 ser ut att bli både god och smakrik.

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 000 svenskar om deras julmatsvanor och julbordspreferenser. Sammanfattningsvis kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden. Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via t.ex. matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna, och hela 95% föredrar att laga sin egen Janssons frestelse.

Här hittar du hela Livsmedelsföretagens julundersökning. 

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman presenterar medlemsföretagens julprodukter.

På en pressträff den 29 november på bageriet Bullar & Bröd i Stockholm presenterade Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman ett urval av både klassiska och nya julmatsprodukter från våra medlemsföretag. Du hittar listan på produkter här.

– Traditioner tar lång tid att förändra och inget är nog mer traditionellt än julen. De klassiska julrätterna håller i sig och kommer säkert göra det i många år till. Därför är det extra roligt att se hur de svenska livsmedelsproducenterna tar våra vanliga julprodukter och twistar till dem med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror. Det är förnyelse och tradition på en och samma gång. I år finns det fantastiskt många goda julprodukter att välja mellan så jag kan verkligen förstå att nio procent av svenskarna vill äta julmat året om, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Kommunikationschef Jimmy Sandell presenterar Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.

Nedan följer ett urval av frågorna i Livsmedelsföretagens julmatsundersökning.

Hur ordnar du ditt julbord?

När tycker du att man får börja äta julmat?

  • 46% – från och med första advent
  • 25% – från och med ”lilljulafton” 23 december
  • 15% – från och med julafton 24 december
  • 9% – man får äta julmat året om

I vilken utsträckning ansvarar du för att laga julmaten?

  • Kvinnor: 86% anger att de har stort eller delvis ansvar
  • Män: 75% anger att de har stort eller delvis ansvar

Kommer du att beställa hem julmaten i år?

  • 93% svarar nej
  • 3% svarar ”nej, men vi har övervägt det”
  • 2% svarar ”ja, men bara delar av julbordet”

Vilka rätter kommer du laga själv och vilka kommer du köpa färdiga?

  • 95% kommer laga sin egen Janssons frestelse
  • 82% kommer göra sina egna köttbullar
  • 93% kommer att köpa korv
  • 90% kommer att köpa senap

Vad ska det finnas på ditt julbord?

Vilken är din favoriträtt på julbordet?

  • 25% – Julskinka (2017: 27%)
  • 15% – Janssons frestelse (2017: 14%)
  • 11% – Sill (2017: 13%)

Vilka drycker ska det finnas på ditt julbord? (flera svar möjliga)

  • 84% – Julmust
  • 58% – Julöl
  • 54% – Vatten
  • 39% – Snaps
  • 38% – Glögg
  • 26% – Alkoholfri öl

Vilket av följande godis/efterrätter är din julfavorit?

  • 16% – Ris à la Malta
  • 13% – Knäck
  • 11% – Chokladask

Vilken typ av mat ska dominera på ditt julbord? (flera svar möjliga)

  • 66% – Kött- och charkprodukter
  • 40% – Fisk och skaldjur
  • 24% – Grönsaker och rotfrukter
  • 19% av unga (18–39 år) svarade ”vegansk mat” (Samtliga: 9%)

Och årets trendigaste maträtt enligt svenska folket är…

Vilket livsmedel, mat eller dryck, vill du utnämna till årets livsmedel 2018? (öppen fråga)

  • 10% – Grönkål
  • 4% – Alkoholfri öl
  • 3% – Sötpotatis
  • 2% – Havrebaserade produkter
  • 2% – Kombucha

Vill du veta vilken partiledare som svenskarna helst firar jul med? Klicka här!