fbpx
Hoppa till innehåll
Webbinarier

Farm to Fork – ett samtal med svenska Europaparlamentariker

EU-kommissionen presenterade i maj 2020 sin strategi ”Farm to Fork” för hur EU:s livsmedelskedja ska göras mer hållbar. Ministerrådet kom i oktober fram till sin uppfattning om strategin, då de ställde sig bakom de övergripande målsättningarna men efterfrågade konsekvensanalyser av de specifika målen. Europaparlamentet i sin tur håller just nu på att förhandla fram sin position och en omröstning i utskotten för jordbruk och miljö sker i juni 2021.

Med anledning av detta bjöd Lantbrukarnas Riksförbund och Livsmedelsföretagen in till en digital paneldebatt om strategin med de svenska Europaparlamentarikerna Jessica Polfjärd (M) och Pär Holmgren (MP). I samtalet kommer även Emma Wiesner (C), Palle Borgström, LRF, och Henrik Samuelson, Paulig/Livsmedelsföretagen, att delta. Moderator är Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin.

Så förbättrade Saltå Kvarn resultatet med hjälp av Produktionslyftet

Saltå Kvarn deltog i Produktionslyftets utvecklingsprogram för att bli bättre på att tillvarata sina resurser. Resultatet blev ett nytt arbetssätt som har bidragit till förbättrade nyckeltal, ökad konkurrenskraft samt ökad delaktighet och engagemang bland medarbetarna. Vid ett seminarium som arrangerades av Livsmedelsföretagen den 13 maj berättade Saltå Kvarn om sin förbättringsresa så här långt och …

Informationsmöte om lagen om otillbörliga handelsmetoder (UTP)

Den 1 november träder den nya UTP-lagen (Unfair Trading Practices) i kraft som ska skydda leverantörer av jordbruks- och livsmedelsprodukter. Genom lagen införs ett förbud för köpare med en årsomsättning på mer än motsvarande 2 miljoner euro att använda vissa otillbörliga handelsmetoder mot leverantörer, oavsett hur stor leverantörens omsättning är. I det här webbinariet går …

Hur kan livsmedelsstrategin bidra till kompetensförsörjning inom livsmedelsindustrin?

Kan livsmedelsstrategin bidra till att lösa de stora personal- och kompetensbristerna inom den svenska livsmedelsindustrin? Det var en av flera angelägna frågor som diskuterades på ett digitalt seminarium den 24 september. Seminariet anordnades av det livsmedelspolitiska nätverket i riksdagen. Deltagarna i samtalet var: Karin Bodin, koncern-vd Polarbröd Lars Appelqvist, Executive Vice President, HKScan Sverige Karin …

Front of Pack Nutrition Labelling – Nordic perspective

Flera policy- och regulatoriska initiativ är aviserade i EU:slivsmedelsstrategi ”Farm to Fork”. Det finns därför ett behov av ökadkunskap och fördjupning kring hälsomärkningar, s.k. ”Front-of-PackNutrition Labelling”. Medverkande:Elisabet Rytter, LivsmedelsföretagenNicklas Amelin, LivsmedelsföretagenProf. Chantal Julia, Université Sorbonne Paris NordAnna Kara, Finlands HjärtförbundDr. Veronica Öhrvik, LivsmedelsverketStefan Storcksdieck, Max Rubner-Institut

Livsmedelsexport, snuspotential och stundande ”kosläppseffekt”

Hur har pandemin påverkat producenternas beroende av dagligvaruhandeln? Vad händer med livsmedelspriserna? Hur gick det för svensk livsmedelsexport 2020? Hur stor är potentialen för snusexporten? Och vad väntar när världen gör sig redo att fira slutet på pandemin? Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal presenterar sitt senaste konjunkturbrev där han tar tempen på svensk livsmedelsindustri. Carl berättar …

Mat och folkhälsa – vad gör livsmedelsbranschen för bättre matvanor?

Folkhälsofrågan är bred och komplex. Mat- och levnadsvanor påverkas av många olika faktorer. Det kan handla om tillgången på och kunskapen om hälsosamma alternativ, förmågan att nå konsumenterna med information, socioekonomiska förutsättningar m.m. För att nå framgång i folkhälsoarbete krävs långsiktighet och samarbete mellan många olika samhällsaktörer. Vad gör branschen för att främja folkhälsa, hur …