fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward

1. En fossilfri industri

Vi åtar oss att arbeta för att till 2030 vara fossilfria, innebärande både fossilfri energi i produktion och fossilfria drivmedel till transporter.

Uppvärmning och transport med fossil energi bidrar till att koldioxid ackumuleras i atmosfären. Upp till 80% av de svenska klimatpåverkande utsläppen kommer från fossil energi. För att stabilisera jordens medeltemperatur väl under två grader jämfört med förindustriella nivåer behöver de fossila koldioxidutsläppen minskas till noll.

Inom livsmedelsindustrin innebär detta ett övergående till fossilfri energi i allt från uppvärmning och kylning av anläggningar och maskiner till samtliga transporter.

Jag är riktigt stolt över att Arla Sveriges egen tunga trafik, mjölktankbilar och lastbilar, körs 100% fossilfritt. Nu tar vi nästa steg och byter till grön fossilfri el på våra mejerier runt om i Sverige. Vi vill leda omställningen till fossilfria transporter och produktion.
Patrik Hansson
vd Arla Sverige
Sveriges första kafferosteri som drivs med förnybar energi
I Maj 2016 ingick Arvid Nordquist HAB och Stockholm Gas avtal som möjliggör det första kafferosteriet i Sverige drivet på förnybar energi...
70%
av de totala utsläppen av koldioxid, metan och lustgas kommer från förbränning av fossila bränslen.
Så ska Orkla bli fossilfria senast 2030
Den 24 oktober invigde Orkla Foods Sverige sin fossilfria fabrik i Frödinge, ett viktigt steg mot målet att senast 2030 bli helt fossilfria. Feeder träffar CSR-chefen Agneta Påander...

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.