Julklappstips: Vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur 2017

Varje år utser Måltidsakademien årets bästa måltidslitteratur i 41 olika kategorier. Utifrån dessa utser man slutligen en totalvinnare, och i år segrade boken ”Från grunden med systrarna Eisenman”. Vi ville veta lite mer om tävlingen och vinnarna och passa på och få lite julklappstips, så vi hörde av oss till journalisten och författaren Karsten Thurfjell, som sitter med i tävlingsjuryn.

Karsten Thurfjell (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Hej Karsten Thurfjell! Vad är Årets Svenska Måltidslitteratur?

Det är en tävling och en guide med flera syften. Dels att få in all nyutgiven litteratur till Restauranghögskolans bibliotek i Grythyttan och göra den tillgänglig för studenterna och allmänheten, men vi ville förstås också skapa uppmärksamhet kring den ovanligt rika och internationellt sett högkvalitativa utgivning som vi har i detta land. Sett per capita är vi tveklöst världsmästare i måltidslitteratur. Varför? Då kommer vi fram till det tredje syftet med den här tävlingen och publikationen: Efter tolv år har vi samlat in en hittills icke skådad översikt, informationsmängd och statistik över den svenska utgivningen, och med den i hand finns goda möjligheter att finna ett svar på frågan, i avsikt att främja måltidsvetandets utveckling.

Du är ju med i tävlingsjuryn. Vem mer är med?

Christina Möller, juryordförande och f.d. provkökschef på COOP, Birgit Hemberg, matjournalist och författare, Jens Linder, journalist och kock på DN, Charlotte Birnbaum, författare och mathistorisk redaktör, och Dick Norberg, grafisk formgivare.

Vinnarboken ”Från grunden med systrarna Eisenman : allt ifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella”

Årets totalvinnare är ”Från grunden med systrarna Eisenman : alltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella”. Hur kom det sig?

Den var så oerhört grundlig och gedigen, sprängfylld med kunskap och erfarna tips. Motiveringen löd: ”Landets aspirerande mathantverkare har fått sin heliga skrift. Om man vill frambringa ost, kimchi, marmelad, snacks, läsk eller torka kött – allt finner man i detta vackra verk. Sällan har en grundkokbok varit mindre grund och mera grundlig.”

Var det några andra vinnare i år som du tycker stack ut lite extra?

Flera stack ut, men några personliga favoriter är:

Matti Wiking Leinos historiska bok Spannmål : svenska landsorter. Motivering: ”Med rak, enkel pedagogik och genomtänkt vackra illustrationer leder Matti Wiking läsaren genom grödorna på landets spannmålsåkrar. Väl i mål vet man allt.”

Elin Unnes mycket personliga guide Paris för foodisar. Motivering: ”Med denna foodieguide i handen tränger man lätt in i den djungel av informella matställen, som försett den franska matmetropolen med helt nya uttryck.”

Mattias Ljungberg har med gediget kunnande och milt vansinne i Är semlan en semla? tagit detta bakverk till sensationella nivåer, vilket dokumenterats med Joel Wåreus följsamma fotografi. Boken fick också pris för bästa foto. Motivering: ”Joel Wåreus fina semmelstilleben är en fröjd för ögat. I den här boken visar han prov på ett suveränt bildskapande med varierade kompositioner och väl avvägd rytm, vilket ger oss läsare en rolig och härlig resa in i semlans värld.”

Formpriset gick till ett riktigt konstverk: Johan Pettersons och Peter Kihlgårds Sturehof, menyer 2005-2016. Motivering: ”Menyer är också måltidslitteratur – i alla fall på Sturehof”. Johan Petterson prisas för sitt fantastiska bildskapande. ”Genialt enkelt och ibland outgrundligt. Men hela tiden kul.” såsom Klas Östergren uttrycker det i förordet.

Vilka är trenderna inom dagens måltidslitteratur? Återspeglar litteraturen trender inom mat och dryck generellt?

Ja det tycker jag. Hälsa och välbefinnande kan sägas genomsyra det mesta. Överallt förbättras balansen på tallrikarna. Egentligen är det medelhavskökets principer som äntligen börjar tränga igenom, alltså en bas av rotfrukter, grönsaker, kål, baljväxter och sädesprodukter som kombineras efter behag med protein från fisk, skaldjur, kött och ägg – i mindre mängder. En tydlig trend är också att basråvarorna bearbetas för att användas som smaksättare, istället för traditionella torrkryddor.

Här kan du läsa om alla vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur.