Livsmedelsföretagen och Livs överens om korttidspermittering

Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) har den 18 mars skrivit under ett nytt kollektivavtal utifrån regeringens förslag om korttidspermittering. Avtalet är efterfrågat, särskilt av mindre företag som pga coronapandemin har tappat nästan hela sin försäljning.

Från vänster: Henrik van Rijswijk, förhandlingschef Livsmedelsföretagen, Solweig Larsson, tredje ordförande Livs, Jolan Wennberg, andre ordförande Livs, Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

Lokalt avtal om korttidspermittering – bakgrund, fakta och tillämpning

Korttidspermittering innebär i korthet att staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.

− Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda. Jag vill rikta ett stort tack till Livs för snabb hantering av den här frågan. Men läget är fortsatt mycket allvarligt och vi vet inte hur länge den här krisen kan pågå. Därför vill jag starkt uppmana alla att fortsätta handla från sina lokala livsmedelsföretag. De allra flesta erbjuder take away, hemleveranser och andra kreativa lösningar, så det finns ingen anledning att sluta handla, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Med det här nya avtalet tar Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet ett gemensamt ansvar i en mycket svår tid för livsmedelsindustrin.

− Det är positivt att regeringen har agerat snabbt. Vi har tagit vårt ansvar för att trygga jobben inom livsmedelsproduktionen. Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag, säger Eva Guovelin, förbundsordförande på Livsmedelsarbetareförbundet.

Är du medlem och har frågor kring korttidspermittering?

Här har vi sammanställt information om hur du ansöker om och tillämpar korttidspermittering.

Som medlem i Livsmedelsföretagen kan du höra av dig till vår arbetsgivarservice. Just nu är det många som hör av sig, så om du inte kommer fram direkt kan du med fördel skicka ett mail. Vi återkommer så fort vi kan.

Vi svarar måndag-fredag på tel: 08-762 65 50 och e-post: radgivning@li.se

Henrik van Rijswijk

Förhandlingschef
Skicka e-post till Henrik
08-762 65 40, 076-822 65 40