Norden leder matloppet

Uppmärksamheten för den som kan laga väldigt god mat har aldrig varit större. Det finns världsmästerskap i matlagning, Bocuse d’Or, där Sverige kom på en hedrande tredje plats. De bästa kockarna har stjärnstatus och säljer böcker som smör. Vinnaren av Årets kock, Thomas Sjögren, som nyligen korades i Göteborg, kan förvänta sig ett år i sus och dus med massor av uppdrag och förfrågningar.

Matprogrammen på TV är så många att de är svåra att hålla ordning på. Att laga mat, prata om mat, läsa om mat och tycka om mat är självklart. Alla håller på med det, ständigt. Det är att inte veta något om mat som anses nästintill konstigt. Ingen diskussion om hur någon mår eller fungerar, görs längre utan att frågor ställs om vad personen äter. Mat och medicin har hittat varandra. Maten är det nya svarta, som LRF och lantbrukets arbetsgivarorganisation, SLA skriver i sin stora kampanj för de gröna näringarna. Mat håller på att bli det som avslöjar om du har koll på riktigt eller inte. Nu är det viktigare vad du bjuder kunden på, än vilka kläder du har på dig. Och vi har nog bara sett början.

Ständig produktutveckling

Själva maten i sig är föremål för en ständig produktutveckling. Korv är inte längre självklart från kött. Den kan vara gjord på nyttiga alger eller chiafrön. En utveckling, som likt vissa tekniska innovationer som mobiltelefonen, i grunden är på väg att förändra våra liv och vårt samhälle. Med rätt mat vid rätt tillfälle, så lever vi längre. Vi blir friskare. Kanske trevligare. Intresset för, och allt som görs kring mat, växer till en allt större ekonomisk massa. Som skapar arbete och välfärd. En sund och hälsosam välfärd.  Det är bra för Sverige, att vi på många sätt leder utvecklingen i världen, när det gäller matens kvalitet, ekologi, hälsa och säkerhet. Att vi är i världstoppen med våra kockar. En bättre grund för en befolkning att ha, när det kommer till att skapa goda förutsättningar för ett sunt och livsbejakande samhälle, har jag svårt att tänka mig.

Hälsoministern i Blåbärsloppet

För att para ihop just mat, hälsa och prestation har vi på Livsmedelsföretagen ett seminarium ihop med Vasaloppet under Vasaloppsveckan. Med i diskussionen är bland andra hälsominister Gabriel Wikström.  Den som har vägarna förbi Mora lördagen den 7 mars, dagen före Vasaloppet, är välkommen att lyssna på seminariet i Moraparken eller spänna på sig ett par skidor och delta i det 9 kilometer långa Blåbärsloppet. Det är den sista delen av vasaloppssträckan, från Eldris till målet i Mora, som vi är värdar för.

 

För mer information om Blåbärloppet, klicka här

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren, Fotograf: Magnus Skoglöf