Ny kampanj lyfter svensk mat och dryck som grund för god beredskap
Sverige står inför svåra utmaningar när det gäller trygghet och beredskap, men en av våra starkaste tillgångar finns närmare än många tror – i svensk mat och dryck. Med kampanjen ”Bättre beredskap – en tugga i taget” vill Livsmedelsföretagen lyfta fram rollen som inhemsk matproduktion spelar för landets motståndskraft.
Hotet om krig i Sveriges närområde växer samtidigt som klimatförändringarna blir alltmer påtagliga. Nästa pandemi är bara ett muterat virus bort och de geopolitiska spänningarna i världen ökar. I det här allvarliga läget är det viktigare än någonsin att Sverige har en stor och robust livsmedelsproduktion som kan föda befolkningen i kris och krig. Det är huvudbudskapet i bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagens nya kampanj ”Bättre beredskap – en tugga i taget” som lanseras vecka 37.

– Kampanjen bygger vidare på insikter från vår beredskapsrapport ”Recept för resiliens” där vi berättar vad svenska livsmedelsproducenter gör och behöver för att säkra en robust livsmedelsberedskap som håller för både kris och krig. Och det allra viktigaste är att svenskarna köper svenska livsmedel. Genom att välja svenskproducerad mat och dryck kan alla bidra till att göra Sverige tryggare – en tugga i taget, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
Här kan du läsa mer om kampanjen och se kampanjfilmerna.
Konsumenten bygger beredskapen
Livsmedelsföretagen företräder 750 svenska livsmedelsproducenter som tillsammans sysselsätter 45 000 personer och finns i hela landet. I kampanjen utgår Livsmedelsföretagen från igenkännbara vardagssituationer och hyllar några av svenskarnas mest älskade smaker: chokladdryck, falukorv och gifflar. Livsmedel som många förknippar med barndomen och vardagen men som också skapar trygghet i en alltmer orolig värld.

– Det är lätt att bli överväldigad och nedslagen av alla kris- och krigsrubriker. Och vi lever onekligen i svåra tider. Sveriges livsmedelsberedskap måste bli mycket bättre. Det vi vill visa är att var och en kan bidra. Bra politik och välvilliga myndigheter är givetvis viktigt, men vad vi väljer att lägga ner i matkorgen är helt avgörande. Det som inte produceras i fredstid kan inte heller produceras i kristid. Ju mer svensk mat och dryck vi köper idag desto starkare blir vår beredskap imorgon, säger Jimmy Sandell.
Print, utomhus och filmer
Kampanjen inleds vecka 37 och möter allmänheten i printannonser, digitala utomhusskyltar och filmer i sociala medier och på TV. Kampanjen har även en landningssida på Livsmedelsföretagens hemsida.
Kampanjfilm ”En tugga i taget” – Chokladdryck
Kampanjfilm ”En tugga i taget” – Falukorv
Kampanjfilm ”En tugga i taget” – Giffel

Recept för resiliens
Torkan 2018, Covid 19-pandemin, Rysslands invasion av Ukraina och alltmer frekventa extremväder är bara några av alla de kriser som har präglat de senaste åren och hotat svensk livsmedelsproduktion. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget i Europa och Sveriges närområde understryker behovet av en robust svensk livsmedelskedja som kan förse befolkningen med mat och dryck i kris och krig. I rapporten ”Recept för resiliens” listar Livsmedelsföretagen 10 konkreta åtgärder som kan stärka den svenska livsmedelsberedskapen.
Läs mer: Utan mat kvittar antalet kanoner
Läs mer: Massivt folkligt stöd för svensk matproduktion men tyst från politiken
För mer information