Ny vägledning för hållbarhetsrapportering i livsmedelssektorn
Livsmedelsföretagen har i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram en CSRD-vägledning i tre delar riktad till företag inom den svenska livsmedelssektorn.
CSRD innebär att ett stort antal företag inom EU nu omfattas av krav på att redovisa sin påverkan på människor, miljö och samhälle enligt gemensamma standarder, ESRS (European Sustainability Reporting Standards).
För att underlätta tillämpningen av dessa krav har Livsmedelsföretagen, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, tagit fram en vägledning riktad till företag inom den svenska livsmedelssektorn. Vägledningen syftar till att:
- Ge stöd i hur företag strukturerat kan närma sig kraven i CSRD
- Identifiera relevanta hållbarhetsfrågor för livsmedelssektorn
- Översätta dessa frågor till rapporteringspraxis enligt ESRS
Vägledning i tre delar
Materialet bygger på dokumentanalys, branschkunskap och en översiktlig väsentlighetsanalys av hela livsmedelskedjan. Innehållet har utvecklats med fokus på praktisk tillämpning och i nära dialog med företag i sektorn. Vägledningen består av tre delar:
- Vägledningen (PDF)
- Branschanpassad tolkning av ESRS-standarderna (Excel-fil)
- Presentationsmaterial som kan användas internt och/eller externt (PPT)
Klicka på länkarna för att ladda ner respektive del.
Arbetet kring CSRD pågår fortfarande
Observera att EU:s lagstiftningsarbete kring CSRD fortfarande pågår. Vägledningen baseras på gällande rätt vid tidpunkten för framtagandet, men vi kommer att följa utvecklingen då vissa delar – exempelvis tröskelvärden och tidslinjer – troligtvis kommer att justeras.
För mer information