Och vinnaren av Årets Livsmedelsexportör 2020 är….

Årets Livsmedelsexportör är ett pris som uppmärksammar svenska livsmedelsföretag som har haft stora exportframgångar. I år delas priset ut för 22:a året i rad, och tom den 21 februari har du möjlighet att nominera företag som du anser borde hyllas för sin export.

De senaste vinnarna är Viking Malt (2019), The Absolut Company (2018) och Umlax (2017). Bakom priset Årets Livsmedelsexportör står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Priset delas ut på Livsmedelsföretagens årliga evenemang Matdagen som i år går av stapeln den 7 maj på Moderna Museet i Stockholm. Förutom äran erhåller det vinnande företaget 300 000 kr att köpa exporttjänster för från Business Sweden.

Kriterier för Årets Livsmedelsexportör

Vinnaren utses utifrån följande kriterier:

  • Företagets exportutveckling (senaste tre åren)
  • Företagets export som andel av produktionen
  • Företagets lönsamhet/rörelsemarginal

Styrgruppen som utser den slutliga vinnaren kommer även att ta hänsyn till faktorer som marknadstäckning, marknadsexpansion, innovation i produkter och/eller distribution samt hållbarhet.

Vill du nominera ett eller flera företag?

Vi tar tacksamt emot alla nomineringar. Senast den 21 februari behöver vi din nominering inklusive en kort motivering. Nominering och motivering skickas till rasmus.backstrom@li.se.

Den slutliga vinnaren utses av styrgruppen för exportprogrammet Try Swedish som består av representanter från bl.a. Livsmedelsföretagen, LRF, Sveriges Bryggerier, Organic Sweden och Kött- och Charkföretagen.

Mer information

Här kan du läsa mer om Årets Livsmedelsexportör, inklusive tidigare vinnare.

Har du frågor om Årets Livsmedelsexportör? Hör av dig till Livsmedelsföretagens exportansvarige Rasmus Bäckström.

Rasmus Bäckström

Ansvarig exportfrågor
Skicka e-post till Rasmus
08-762 65 34, 070-756 21 41