Rytter recenserar ”Bästa dieten” på SVT

I tisdags var det premiär för SVT-programmet ”Bästa dieten”, där fyra par ska testa fyra olika dieter i en månad och utvärderas av två forskare. Livsmedelsföretagens nutritionsexpert Elisabet Rytter har tittat på programmet och efter första avsnittet har hon en hel del kritiska kommentarer.  

Elisabet Rytter:

SVT beskriver programmet som ”vetenskapsreality”, och så här efter första avsnittet är det svårt att säga om det är mest fokus på ”vetenskap” eller på ”reality”.  Återstår att se hur det utvecklar sig. I korthet går programmet ut på att fyra par får testa fyra olika dieter – Livsmedelsverkets rekommendationer, 5:2, LCHF och vegan – under en månads tid. Experimentet övervakas av två forskare och efter en månad ska deltagarnas värden mätas och utvärderas.

Min första tanke när jag hörde talas om upplägget för ”Bästa dieten” och innan jag slog på tv-apparaten var positiv. Bra att riktiga forskare inom nutritionsområdet medverkar varav en är Ulf Riserus, verksam vid Uppsala universitet. Han är så långt ifrån en pseudoexpert man kan komma. So far so good.

Men efter att ha sett det första avsnittet byttes tyvärr min optimism mot skepsis. Och det av två skäl

Vetenskapen har redan slagit fast den ”bästa dieten”

Programmets namn ”Bästa dieten”, i kombination med de fyra olika dieter som testas, ger sken av att man inte vet vilken diet som är bäst. Man tycks utgå från att Livsmedelsverkets rekommendationer är jämbördiga med de tre andra dieterna. Vi som är utbildade inom nutrition vet att så inte är fallet. Livsmedelsverkets rekommendationer vilar på tung, evidensbaserad kunskap. Det gör däremot inte 5:2, vegandieten eller LCHF – och det är just därför som myndigheten inte rekommenderar dem. Dessutom ska det sägas att en ”studie” baserad på två personer per diet – oavsett vilket resultat den kommer fram till – är väldigt långt från tillförlitlig forskning.

Tveksamma ”inspiratörer”

De fyra paren har fått varsin ”inspiratör” som under programmets gång ska hjälpa dem att hålla sig till sin diet. Tyvärr verkar de fyra inspiratörerna inte ha en gedigen utbildning i det komplexa ämnet mat-hälsa. Så det de säger i TV-rutan bygger mer på värderingar och åsikter än fakta och gedigen kunskap. Det är nog i och för sig det som krävs för att få ihop det här programmet: ingen seriös dietist eller nutritionist skulle rekommendera t ex LCHF.

Jag hoppas att Ulf Riserus (tack för att du ställer upp!) får utrymme i de kommande avsnitten att kommentera och bemöta okunskapen. För jag tycker inte det är rätt att ett program i public service med vetenskapliga anspråk bidrar till att sprida ofakta och ovetenskapligt tyckande, och avsaknaden av kritisk granskning gör det sannerligen inte bättre.

Men jag kommer givetvis fortsätta titta!

Trots min skepsis ska det bli intressant att följa de kommande avsnitten och se vilka kroppsliga och själsliga förändringar som dieterna ger, och hur väl de fyra paren klarar att följa dieterna. ”Bästa dieten” kan ses som ett nedslag i dagens Sverige och ger oss en bild av nutidens matvanor och vårt komplicerade förhållningssätt till mat. Att programmet dessutom kryddas med de alltid lika intressanta forskarna Håkan Jönsson och Richard Tellström är ett stort plus. Jag kommer nogsamt följa nästkommande två avsnitt med fortsatt kritiskt granskande blick. Hoppas du gör detsamma.

Här kan du se programmet på SVT Play.

PS. Nu motsäger jag mig själv lite, men jag kan tycka att det är synd att programmet inte valde att testa sk ”antiinflammatorisk” kost, en diet som vilar på bräcklig vetenskaplig grund och som tyvärr får väldigt mycket uppmärksamhet för tillfället. Men jag får väl dra mitt kritiska strå till den vetenskapliga stacken och skriva om dieten själv. Till dess, läs vad den samlade vetenskapen säger på nutritionsfakta.se och stay tuned!