fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
CORONAKRISEN | ARBETSGIVARFRÅGOR

Avtal klara med de fackliga parterna om utökad möjlighet till korttidspermittering (korttidsarbete)

(Uppdaterad 23 april) Livsmedelsföretagen har träffat överenskommelser med våra fackliga motparter Livsmedelsarbetareförbundet (Livs), Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer utifrån regeringens förslag om utvidgad korttidspermittering. Därmed är det nu möjligt för företagen att korttidspermittera upp till 80 procent av arbetstiden.

Överenskommelserna innebär att maximalt stöd till arbetsgivaren höjs till att omfatta upp till 80 procent av arbetstiden under maj, juni och juli, till skillnad från dagens maxersättning som är upp till 60 procent. Korttidspermittering (eller korttidsarbete) på 80 procent innebär att den anställdes lön sänks med 12 procent.

Ändringen gäller både för de som redan har sökt stödet och för de som söker framgent. Det är således möjligt för de företag som redan träffat lokal överenskommelse om korttidspermittering och ansökt om stödet hos Tillväxtverket att utöka ansökan. Detta sker genom att en kompletterande eller ny lokal överenskommelse träffas med den lokala fackliga parten. Tillväxtverket ska sedan informeras om den utökade korttidspermitteringen, varefter myndigheten justerar tidigare gjord ansökan.

Sammantaget innebär de uppdaterade reglerna att korttidsarbete kan införas i fyra steg (20, 40, 60 och 80 procent). I respektive steg innebär detta att lönen sänks med 4, 6, 7,5 respektive 12 procent.  

För ytterligare och fördjupad information om korttidspermittering hänvisas till Livsmedelsföretagens hemsida eller Tillväxtverkets hemsida.

För ytterligare och fördjupad information om korttidspermittering hänvisas till Livsmedelsföretagens hemsida.

Läs även

Henrik van Rijswijk Förhandlingschef 08-762 65 40076-822 65 40

Henrik är förhandlingschef vid Livsmedelsföretagen. Han ansvarar för avdelningen Arbetsgivarservice som bland annat arbetar med juridisk rådgivning och frågor rörande arbetsrätt, förhandlingar, processer i domstol, kollektivavtal, arbetsmiljö och utbildning. Henrik har varit verksam vid Livsmedelsföretagen sedan år 2007 och dessförinnan var han arbetsrättsjurist och regionansvarig vid Grafiska Företagen inom Svenskt Näringsliv under fem år. Henrik avlade sin juristexamen vid Stockholms Universitet år 1993 och innehade under ett antal år befattningar som bl. a. universitetsadjunkt i allmän rättslära och lektor i rättsvetenskap, särskilt handelsrätt, vid Juridiska fakulteten. Henrik har också varit verksam vid byrå i Stockholm. På Livsmedelsföretagen företräder Henrik tillsammans med sina medarbetare våra medlemsföretag vid förhandlingar och tvister. Han håller utbildningar inom arbetsrätt och har en ständig dialog med företagen för att på bästa sätt kunna hjälpa dem i deras roll som arbetsgivare och livsmedelsproducenter. Henrik leder riksavtalsförhandlingarna om tecknande av nya kollektivavtal för arbetare och tjänstemän och håller en tät kontakt med övriga arbetsgivarförbund inom Svenskt Näringsliv.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy