Inflationen slår hårt mot julbordet: 3 av 5 skär ner på julmaten

Höjda räntor, stigande matpriser och kostnadsinflation sätter djupa spår i svenskarnas julfirande. 2 av 5 anger att det viktigaste när de planerar årets julbord är att maten inte är för dyr. Julskinkan är fortfarande överlägsen favorit på julbordet, lutfisken är minst populär och rätten som flest har svårt att få till är Janssons frestelse, detta och mycket mer visar Livsmedelsföretagens årliga julundersökning.

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1115 personer hur de kommer att äta, dricka och fira jul i år. För första gången i julundersökningens 10-åriga historia anger svenskarna att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren men nu tappar rejält. Även alternativet ”att maten håller extra hög kvalitet” tappar stort jämfört med 2021.

Här hittar du hela julundersökningen

– Kostnaderna för att producera livsmedel har ökat extremt mycket sedan våren 2021. I somras började matpriserna stiga på ett märkbart sätt för de flesta konsumenter och av allt att döma kommer de fortsätta uppåt. Julen är oerhört viktig för producenterna och att många konsumenter nu ser sig tvingade att spara in på julbordet är ett hårt slag för alla svenska livsmedelsföretag som kämpar för att hålla näsan ovanför ytan. Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och kostar därefter, och tyvärr är det just pris och kvalitet som ser ut att få stryka på foten i jul, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Fråga: Vad kommer vara viktigast i planeringen av julbordet?
(Max två alternativ. Förra årets svar inom parentes)

  1. Att maten inte är för dyr | 38 % (17 %)
  2. Att maten är svenskproducerad | 38 % (49 %)
  3. Att maten håller extra hög kvalitet | 27 % (41 %)
  4. Att det går snabbt och enkelt att förbereda julbordet | 26 % (21 %)

Hejdå lutfisken, vi ses nästa år!

Hur kommer då svenskarna göra för att minska på kostnaderna för julbordet? Det vanligaste svaret är att man kommer ta bort de mindre populära rätterna. Att döma av en annan fråga i undersökningen – ”Vilken av följande rätter tycker du minst om?” – så blir det först och främst lutfisk, ål och sylta som stryks från inköpslistorna. Andra åtgärder för att spara pengar i jul är att leta mer efter extrapriser och minska mängden mat och dryck. Många planerar också att fördela kostnaderna genom att ha julbordet som ett knytkalas.

Fråga: Kommer julbordet på ditt julfirande att se annorlunda ut i år jämfört med tidigare år på grund av de ökade livsmedelspriserna? Vi planerar att… (Möjligt att ange flera svar)

  1. Ta bort rätter som inte är så populära | 22 %
  2. Leta mer efter extrapriser än tidigare | 21 %
  3. Minska mängden mat och dryck | 15 %
  4. Ha julbordet som ett knytkalas | 14 %

Julskinkan julbordsfavorit för tionde året i rad

Vilken mat måste helt enkelt finnas på julbordet? För tionde året i rad så är julskinkan svenskarnas absoluta favorit på julbordet enligt Livsmedelsföretagens julundersökning. Den älskade skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2021 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På en delad tredje plats återfinns lax, sill och köttbullar.

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.

Fråga: Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en)

  1. Julskinka | 25 %
  2. Janssons frestelse | 17 %
  3. Lax | 9 %
  4. Sill | 9 %
  5. Köttbullar | 9 %
  6. Revbensspjäll | 4 %

Mest (och minst) populära drycker och desserter

Vad vill svenskarna dricka till julskinkan då? Julmusten är den klara favoriten med julöl och snaps en bra bit efter på plats två och tre. En av de minst populära dryckerna på julbordet är champagne som man gissningsvis plockar fram till nyår istället.

Vilken juldessert/julgodis är det som gäller enligt svenskarna? Klassikern ris à la Malta dominerar även i år med knäck och chokladasken på andra respektive tredje plats. Julgodiset som flest svenskar säger ”Tack, men nej tack” till är marmeladkulan, följt av marsipan och den enligt många julkonnässörer sorgligt bortglömda äppelklubban.

1 av 5 oroliga för att sprida covid-19

Coronapandemin och dess konsekvenser dominerade julmatsundersökningarna både 2020 och 2021. Covid-19 klassas inte längre som en samhällsfarlig sjukdom men viruset härjar alltjämt. 19 procent (2021: 26 procent) av svenskarna är fortfarande oroliga för att sprida covid-19 i samband med julfirandet, och 15 procent (2021: 37 procent) är rädda för att själva bli smittade.

Andra frågor i julundersökningen

• Kommer du att äta julbord på restaurang i år (t ex med jobbet eller släkten)?

• Jämfört med hur du gjorde innan coronapandemin, planerar du att förändra ditt julfirande i år på något sätt?

• Planerar du att fira julafton tillsammans med andra än den närmaste familjen?

• I vilken utsträckning ansvarar du för att ordna julmaten i år?

• Kommer du/den som ansvarar för ditt julbord att beställa maten från en restaurang, en cateringfirma eller ett matkasseföretag?

• Finns det på julbordet som du äter någon eller några mer oväntade rätter som man normalt inte annars brukar hitta på ett julbord?