fbpx
Hoppa till innehåll

Frivilliga åtgärder för hållbara resultat

Frivilliga åtgärder skapar ett genuint engagemang, ökar incitamenten för innovation och stärker konkurrenskraften hos den svenska livsmedelsindustrin. Det skapar förutsättningar för långsiktigt hållbara, positiva effekter.

Hälsa är en prioriterad fråga för den svenska livsmedelsbranschen och genomsyrar alltifrån produktutveckling till kommunikation. I branschgemensamma projekt som ReduSalt och Fullkornspartnerskapet arbetar livsmedelsföretag tillsammans för att förbättra folkhälsan. Hälsa är också en av den nationella forsknings- och innovationsarenan Sweden Food Arenas fem missioner.

Vi samarbetar gärna med regeringen och myndigheter för att skapa förutsättningar för ett mer hälsosamt Sverige, men till exempel punktskatter, som inte ger positiv effekt på folkhälsan, är fel väg att gå. Vi anser att det mest effektiva sättet att göra hållbar skillnad är genom frivilliga åtgärder. Tvingande regleringar får ofta oavsiktliga negativa konsekvenser och minskar företagens incitament för innovation, samverkan och proaktivitet.