Anmälan av allvarliga tillbud och dokumentation
NYTT! Arbetsmiljöverket (AV) har kommit ut med ny och reviderad information gällande arbetsgivarens skyldighet att anmäla allvarliga tillbud kopplat till coronaviruset, samt kring dokumentation. Informationen är mycket oklar och vi inom Svenskt Näringsliv avvaktar fortfarande ett förtydligande ifrån AV kring hur den nya informationen ska tolkas.
Vi uppdaterar informationen så fort vi vet mer.
Den tidigare informationen utgick från verksamheter som hanterar smittämnen, men med den smittspridning som nu finns i samhället ser AV att man riskerar att exponeras för coronaviruset i samband med flera typer av arbetsuppgifter.
- Arbetsmiljöverket – Anmälan av allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket med anledning av exponering för coronaviruset.
- Arbetsmiljöverket och Försäkringskassans e-tjänst – Anmäl arbetsskada.
Dokumentation av exponering för coronaviruset
Arbetsmiljöverket gör en ny tolkning av vilka som berörs av föreskrifterna om smittrisker (AFS 2018:14). AV har tidigare informerat om att stora delar av föreskrifterna inte är tillämpliga för verksamheter som normalt inte hanterar virus. Nu ändrar de sig och föreskrifterna får ett större tillämpningsområde. Bland annat innebär detta viss dokumentation enligt 11§, som säger att då händelse med konstaterad exponering för coronaviruset har skett ska arbetsgivaren vidta åtgärder och dokumentera. Paragrafen är belagd med sanktionsavgift.
- Arbetsmiljöverket – Dokumentation av exponering för coronaviruset
Bedöm riskerna vid arbetssituationer & arbetsuppgifter
Du behöver riskbedöma om det finns arbetssituationer eller arbetsuppgifter som kan innebära risk för smitta eller smittspridning i din verksamhet, så att du kan vidta förebyggande åtgärder. Detta gör du inom ramen för ditt systematiska arbetsmiljöarbete i samverkan med skyddsombud och arbetstagare.
- Arbetsmiljöverket – Coronaviruset och arbetsmiljön – om smittrisker med mera.
Det kan finnas anledning att undersöka och riskbedöma exempelvis arbetsmoment, möjlighet att hålla avstånd, ev. användning av skyddsbarriärer/skyddsutrustning, rutiner för städning, riskgrupper, kunder, fysiska möten och sammankomster, leverantörer, medarbetare som jobbar utomlands, pågående och kommande tjänsteresor samt medarbetare som återgår i tjänst efter ledighet/kommer tillbaka ifrån resor, med mera.
Så här gör du – en guide för riskbedömning av coronavirus på arbetsplatsen
NYTT! Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) har tagit fram en ny guide för riskbedömning av coronavirus på arbetsplatser. Guiden innehåller också branschspecifika råd för att undvika smitta i t.ex. särskilt riskfyllda verksamheter. Ta mig till guiden.
Det finns även en checklista på Prevents hemsida som stöd. Ta mig till checklistan.
Medarbetare med symptom ska uppmanas att inte komma till arbetsplatsen i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om du bedömer att en medarbetare bör stanna hemma – se vad som gäller då under våra frågor och svar för arbetsgivare.
Ge tydlig information till berörda på arbetsplatsen om vad som gäller och varför!
Utgå ifrån aktuell information samt de rekommendationer som finns och anpassa till din verksamhet. Håll dig uppdaterad allt eftersom ny information kommer. Det kan innebära att du behöver uppdatera din riskbedömning och vidta ytterligare/andra åtgärder
- Krisinformation.se Här samlar svenska myndigheter aktuell information.
- Folkhälsomyndigheten
- Utrikesdepartementet (UD)
- European Centre for Disease Prevention and Control EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC)
- 1177 Vårdguiden Välj region. Information om covid -19. De vanligaste symtomen är hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående, värk i muskler och leder. Symtomen kommer oftast efter omkring tre till fem dagar om du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.
Distansarbete – vad gäller?
Du har fortfarande ett arbetsmiljöansvar när medarbetare arbetar på distans och det är ditt ansvar att se till att det finns bra förutsättningar för ett funktionellt distansarbete. Undersök och riskbedöm genom dialog samt vidta nödvändiga/rimliga åtgärder beroende på distansarbetets varaktighet. Nu gäller det att vara tydlig som arbetsgivare, så att oklara förväntningar på att vara ”ständigt nåbar” inte leder till ohälsosam stress. Naturligtvis har medarbetaren även själv ett ansvar för sin arbetsmiljö och att rapportera brister till dig som arbetsgivare.
Var tydlig med information om det är något särskilt som gäller under den tiden. Se till att du vet var någonstans medarbetaren distansarbetar – om något oförutsett skulle hända.
Upprätthåll kontakt med medarbetaren och hör efter att det fungerar/om det finns frågor, samt håll en i övrigt god social kontakt. Använd gärna Teams/Skypemöte med video för att kunna se varandra.
Föregå med gott exempel och skicka mail och mötesinbjudningar under era ordinarie arbetstider.
Uppmuntra till regelbundna raster och pauser för att förebygga ergonomiska problem.
- Prevent – distansarbete. Checklista för riskbedömning samt praktiska råd och tips som även dina medarbetare bör ta del av.
- AFA-försäkring – Corona – vilka försäkringar gäller? Information om arbetsskadeförsäkringen vid distansarbete.
Minska risken för smittspridning – handhygien
Minska risken för smittspridning genom att informera om vikten av handhygien och se till att det finns tillgång till tvättmöjligheter och handsprit.
- Folkhälsomyndigheten – Skydda dig och andra från smittspridning. Tydlig information och informationsblad om exempelvis handtvätt.
Ge tydlig information om vad som gäller på er arbetsplats och varför.
Ge tydlig information om vem man i första hand ska kontakta hos er vid frågor.
Ge ett viktigt budskap till dina medarbetare – tydliggör att ingen fråga är för liten just nu.
Ta hand om medarbetarnas oro
Du som arbetsgivare och framförallt den närmaste chefens stora utmaning just nu – är att lugna oroliga medarbetare. Kommunicera, kommunicera, kommunicera och kom ihåg att lyssna in dina medarbetare på ett respektfullt och medkännande sätt. Stödmaterial:
- 1177 Vårdguiden – Må bra psykiskt under coronapandemin. Välj region för särskild info.
- Folkhälsomyndigheten – om du känner oro för det nya coronaviruset.
- Prevent – Krissituationer kopplade till corona och covid-19.
Information till dina medarbetare
Medarbetare behöver känna till viktig information och du som arbetsgivare kan hänvisa till:
- Folkhälsomyndigheten. Frågor och svar kring corona.
- Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Länkar till information på andra språk.
- 1177 Vårdguiden. Välj region. Information om covid -19, vaccination, provtagning.
Information om munskydd
- Folkhälsomyndigheten – Munskyddsanvändning i samhället utanför vård- och omsorg.
- Folkhälsomyndigheten. Affisch – så använder du engångsmunskydd.
- 1177 Vårdguiden. Informationsfilm om hur du använder munskydd.
- Läkemedelsverket – Vill du veta vad som är vad? Information om olika typer av munskydd, andningsskydd, ansiktsmask.
Är du medlem i Livsmedelsföretagen och har fler frågor?
Vår arbetsmiljöexpert Heléne Eklöf svarar på dina frågor kring arbetsmiljö.
Du når Heléne på tel: 08-762 65 21 och e-post: arbetsmiljo@li.se