Livsmedelsföretagen i Almedalen 2023: Matprisdebatt och livsmedelsberedskap

Eftermiddagen den 29 juni arrangerar Livsmedelsföretagen två öppna seminarier. I det första analyserar vi vårens populistiska matprisdebatt och i det andra reder vi ut vad som krävs för att Sverige ska få en robust livsmedelsberedskap. Efter seminarierna bjuder vi in medlemsföretag och branschkollegor till Almedalens trevligaste mingel.

Sommartorkan 2018. Coronapandemin. Rysslands invasion av Ukraina. De största kostnadsökningarna i modern tid. Kriserna har avlöst varandra de senaste åren med svåra konsekvenser för svensk livsmedelsproduktion. Behovet av en konkurrens- och motståndskraftig livsmedelssektor – som kan producera och leverera mat även om det värsta skulle hända – är större än någonsin. Samtidigt svartmålar ledande politiker och opinionsbildare stora delar av livsmedelsbranschen med anklagelser om ”greedflation” och uppmanar konsumenter att ”jaga lågpris”, dvs att välja den billigare importerade maten.

Hur går detta ihop, eller gör det ens det? På våra två seminarier i Almedalen kommer vi tillsammans med kloka och insatta experter samtala kring två av de viktigaste och mest brännande frågorna för den svenska livsmedelssektorn just nu:

 • 29 juni kl. 13.30-14.30: Debatten om matpriserna – varför blev den så populistisk?
 • 29 juni kl. 15.00-16.00: Vad ska vi äta om det blir kris eller krig?

Alla seminarier i Almedalen är kostnadsfria och öppna för allmänheten. Efter det andra seminariet anordnar vi ett mingel för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna branschkollegor.

Här nedan hittar du mer information om våra seminarier och efterföljande branschmingel.

Debatten om matpriserna – varför blev den så populistisk?

De politiska utspelen och den mediala debatten kring de ökande matpriserna har präglats av populism, faktaresistens och jakt på syndabockar. Samtidigt har de politiska förslagen om hur det kan bli enklare och billigare att producera livsmedel lyst med sin frånvaro. Varför blev det så här och hur kan vi få en mer konstruktiv debatt framåt?

Tid: 29 juni kl. 13.30-14.30

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, ”S:t Clemens ruin”

Arrangör: Livsmedelsföretagen

Beskrivning av seminariet

Sedan 2021 har den svenska livsmedelskedjan drabbats av den mest extrema kostnadskrisen i modern tid, driven av externa faktorer utanför företagens kontroll. Trots upprepade varningar från Livsmedelsföretagen och andra aktörer i kedjan var det länge tyst från politiskt håll. Men när matpriserna började öka sommaren 2022 blev det annat ljud i skällan. Ledande politiker och beslutsfattare har krävt prisregleringar och priskommissioner, kallat upp dagligvaruhandeln på samtal och uppmanat till lågprisjakt och ”press” på svenska matproducenter. Tonen i media har stundtals varit hätsk. På Aftonbladets ledarsida kunde man i november 2022 läsa rubriken ”Vilken maffia sätter priserna på maten?”. Våren 2023 började politikerna prata om ”hungrande barn” och föräldrar som ”inte kunde sätta mat på bordet”. Retoriken skruvades upp ytterligare.

Varför blev debatten om matpriserna så skev? Vilka konsekvenser får det när stora delar av en samhällsviktig bransch utmålas som girig av ledande politiker och opinionsbildare? Får man säga vad som helst i jakten på opinionspoäng? Vilka perspektiv har dominerat den mediala bevakningen? Varför har det under hela den här kostnadskrisen inte kommit ett enda politiskt förslag på hur det kan bli enklare och billigare att producera livsmedel i Sverige? Politiker och myndighetschefer har uppmanat svenskarna att köpa billigare importerad mat – hur går detta ihop med det nationella målet att öka den svenska livsmedelsproduktionen? Och viktigast av allt: hur kan vi få mer konstruktiva och faktabaserade diskussioner inför kommande kriser?

Allt detta och mer kommer vi att resonera kring med några av Sveriges vassaste tänkare inom journalistik, politik och opinionsbildning. Dessutom kommer Demoskop att presentera en rykande färsk undersökning om svenskarnas syn på matpriserna och livsmedelskedjan.

Medverkande

 • Patrik Kronqvist, politisk redaktör, Expressen
 • Karin Nelsson, Vd, Demoskop
 • Stefan Stern, Senior Advisor till bl a Nordstjernan och Wallenberg Foundations AB, tidigare statssekreterare och bitr. partisekreterare (S)
 • Jörgen Huitfeldt, Chefredaktör, Kvartal
 • Carl Eckerdal, Chefekonom, Livsmedelsföretagen
 • Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel
 • Moderator: Daniel Emilson, Press- och mediechef, Livsmedelsföretagen

Länk till intresseanmälan

Länk till seminariet i Almedalens officiella program

Vad ska vi äta om det blir kris eller krig?

Världen tycks bli alltmer osäker och oförutsägbar. En global pandemi. Rysslands invasion av Ukraina. Extremväder. Exceptionella kostnadsökningar och inflation. Vi befinner oss i ett nytt läge där tillgången till mat och dryck har blivit en brännande fråga. Hur kan vi säkra en robust svensk livsmedelsförsörjning som kan föda befolkningen även i tid av kris och krig?

Tid: 29 juni kl. 15.00-16.00

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, ”S:t Clemens ruin”

Arrangör: Livsmedelsföretagen, LRF, Svensk Dagligvaruhandel

Beskrivning av seminariet

Beredskap handlar inte bara om militärt försvar, utan också om att kunna tillgodose människors basala behov av mat och värme i en kris- eller krigssituation. Vad krävs för att hela livsmedelskedjan ska kunna växa sig så starka att de kan klara av akuta kriser? Hur ska omställningen till hållbar livsmedelsproduktion gå till och vem ska betala? Och vad måste till för att förverkliga livsmedelsbranschens potential? Kom och lyssna på när lantbrukare, livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln diskuterar med politiker och opinionsbildare om hur vi bygger upp en smart och robust svensk livsmedelsberedskap.

Medverkande

 • Mikael Larsson, Riksdagsledamot, Centerpartiet
 • Mikael Oscarsson, Riksdagsledamot, Kristdemokraterna
 • Alexandra Anstrell, Riksdagsledamot, Moderaterna
 • Anna-Caren Sätherberg, Riksdagsledamot, Socialdemokraterna
 • Patrik Oksanen, Senior Fellow Frivärld och ledamot Kungl. Krigsvetenskapsakademien och Kungl. Örlogsmannasällskapet
 • Matilda Molander, Ledarskribent, Dagens Industri
 • Stig-Björn Ljunggren, Politisk chefredaktör, Sydöstran
 • Sofie Eliasson Morsink, Ordförande, Livsmedelsföretagen
 • Lars Appelqvist, styrelseledamot, Livsmedelsföretagen
 • Karin Brynell, Vd, Svensk Dagligvaruhandel
 • Eric Lundberg, Ordförande, Svensk Dagligvaruhandel
 • Palle Borgström, Förbundsordförande, LRF
 • Anna Karin Hatt, Vd och koncernchef, LRF
 • Moderator: Maria Wetterstrand, Vd, Miltton Europe i Bryssel

Länk till intresseanmälan inklusive anmälan till efterföljande mingel (OBS! Föranmälan till mingel är obligatorisk)

Länk till seminariet i Almedalens officiella program

Livsmedelsmingel för våra medlemsföretag

Bild från Livsmedelsföretagens fullsatta mingel i Visby år 2022

Efter det sista seminariet blir det fortsatta samtal och mingel för våra medlemsföretag och särskilt inbjudna gäster. Minglet är inte öppet för allmänheten och föranmälan är obligatorisk. För att garantera en plats på minglet anmäler du dig i förväg och stannar kvar efter seminariet ”Vad ska vi äta om det blir kris eller krig?”

Tid: 29 juni kl. 16:00-19:00

Plats: Tranhusgatan 6, S:t Clemens ruin, ”S:t Clemens ruin”

Länk till anmälan

Föranmälan är obligatorisk.