fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
MAT OCH HÄLSA

Välbesökt konferens om matallergi

Den 11 oktober arrangerade Swedish Nutrition Foundation, SNF, en konferens om matallergi tillsammans med projektet Bra mat för alla. De 120 deltagarna fick ta del av föredrag som behandlade matallergi ur många synvinklar, och frågorna var många och diskussionerna intensiva. Livsmedelsföretagen var givetvis på plats.

Konferensen inleddes med att projektledare Sofia Knáz presenterade Bra mat för alla, ett projekt där Astma & Allergiförbundet, Karolinska Institutet och Livsmedelsföretagen samverkar för att skapa ett tvärsektoriellt kunskapscentrum för matallergi. Bra mat för alla hade även en monter i anslutning till konferenssalen med information om projektet.

Livsmedelsföretagens Elisabet Rytter, ansvarig för forskning/innovation och nutritionsfrågor, på plats i montern.

Konferensdeltagarna fick bland annat höra Christina West, professor från Umeå universitet, berätta om forskning kring fördelarna med tidig introduktion av allergena livsmedel till små barn (4-6 mån). Anna Winberg, barnallergolog från Umeå universitetssjukhus, pratade om förekomsten av födoämnesallergi hos skolbarn och det stora gapet mellan egenrapporterad och diagnostiserad allergi, ett gap som medför onödiga samhällskostnader och kan leda till ett alltför lågt intag av viktiga näringsämnen. Dessutom skapar det oro helt i onödan. Flera föredrag handlade om de senaste studierna om olika allergier.

Barnallergolog Anna Winberg talar inför en fullsatt konferenssal.

Ulrika Ehrhardt, Livsmedelsföretagens expert på livsmedelslagstiftning, beskrev det långvariga arbete för bättre allergimärkning som livsmedelsbranschen jobbat med sen 90-talet och det samarbete som lett fram till dagens branschriktlinjer om hantering och märkning av livsmedel. Många i publiken hade frågor om spår-av-märkning.

Här kan du se hela programmet för konferensen och här kan du läsa mer om Swedish Nutrition Foundation.

Vill du veta mer om matöverkänslighet?

För dig som vill läsa och lära mer om matöverkänslighet finns Nordisk Nutritions nyligen utgivna temanummer om Matallergi. Det tar bl a upp flera av de ämnen som presenterades på konferensen. Beställ ett exemplar  genom att maila anneli.hovstadius@snf.ideon.se och gå in på Nordisk Nutritions hemsida för att se innehållet i temanumret.

Relaterade länkar

Elisabet Rytter Forsknings- och nutritionsansvarig 08-762 65 06

Elisabet är ansvarig för områdena forskning och mat-hälsa (nutrition). Hon är sammankallande för Livsmedelsföretagens FoU-referensgrupp och Nutritionsgruppen med vilka hon driver frågor som finansiering av livsmedelsforskning och livsmedelsindustrins bidrag till goda matvanor. Elisabet är medicine doktor i nutrition, var industridoktorand på institutionen Klinisk Nutrition och Metabolism vid Uppsala universitet och har en bakgrund som FoU-chef i livsmedelsindustrin.

Ulrika Ehrhardt Expert livsmedel och lagstiftning 08-762 65 05

Ulrika arbetar med livsmedelslagstiftning, märkning, allergifrågor och livsmedel för särskilda näringsändamål. I detta ingår bl a att bistå medlemsföretagen med rådgivning, ha en tät dialog med relevanta myndigheter, hålla i utbildningar och regelbundet stämma av aktuella och kommande frågor med Livsmedelsföretagens egna referensgrupper. Ulrika är legitimerad apotekare till utbildningen, och hon har jobbat med livsmedelslagstiftning sedan 1991. Först var hon på Livsmedelsverket i nästan åtta år och därefter har hon varit på Livsmedelsföretagen.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy