Ekonomi och konjunktur
Vi finns i hela Sverige
Vi arbetar med livsmedel
En framtidsindustri
Om krisen kommer
Behövs vi?
9 bra saker med svensk livsmedelsindustri
Svenska livsmedelsföretag producerar oerhört god mat och dryck. Men svenska livsmedel har många andra fördelar också som kan vara bra att känna till.
Säker mat och hög kvalitet
Sverige har världens högsta standard för livsmedelssäkerhet. I Sverige utför både producenter och myndigheter regelbundna kontroller och uppföljningar av livsmedelsproduktionen. Så när du äter svensk mat kan du känna dig trygg.
Lägst antibiotikaanvändning
Den ökande antibiotikaresistensen är ett mycket allvarligt problem i många delar av världen, dock inte i Sverige. Svenska bönder använder minst antibiotika inom EU. I Danmark används tre gånger mer antibiotika och i Tyskland används drygt sju gånger mer. Italien och Spanien har 20 respektive 17 gånger högre antibiotikaförbrukning än Sverige.
En integrationsindustri
Av alla Sveriges industrier har livsmedelsindustrin näst högst andel utlandsfödda anställda. För många nya svenskar är det livsmedelsindustrin som ger dem deras första jobb i det nya landet och visar dem vägen in i det svenska samhället.
Världens bästa djurskydd
Svenska bönder och livsmedelsproducenter jobbar förebyggande för djurskydd, smittskydd och god djurhälsa och vi har världens strängaste och mest omfattande djurskyddslagstiftning. Djuren på svenska gårdar får i så hög utsträckning som möjligt behålla sitt naturliga beteende.
Ambitiösa hållbarhetsmål
En stor del av den svenska livsmedelsindustrin har anslutit sig till Livsmedelsföretagens hållbarhetsmanifest. I manifestet återfinns bland annat mål om att senast år 2030 vara fossilfria, halvera matsvinnet och uppnå 100% material-återvinningsbarhet på samtliga förpackningsslag.
Goda arbetsvillkor och trygga arbetsplatser
Svenska livsmedelsproducenter tar frågor om goda arbetsvillkor på stort allvar. Industrin har sedan många år ett nära samarbete med facken kring trygghet och säkerhet på arbetsplatsen. Alla företag som är medlemmar i Livsmedelsföretagen tecknar kollektivavtal som ger de anställda bra villkor när det gäller pension, försäkringar, fortbildning och stöd vid arbetslöshet.
Rena råvaror och rena livsmedel
Användningen av bekämpningsmedel är mycket begränsad i Sverige. När det gäller växtodling har Sverige ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler, som gör att svenska livsmedel håller hög klass. Sädesslagen som svenska bönder odlar på sina fält är bland de renaste inom EU. De strikta reglerna för växtskyddsmedel gör att det finns minimalt med rester kvar i svenska livsmedel.
Tusentals jobb i hela landet
Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och finns i hela landet. Industrin sysselsätter idag ca 55 000 personer, men antalet som är beroende av den svenska livsmedelsproduktionen är mycket högre. Genom att välja svenska livsmedel vet du att produktionen har skett under goda arbetsförhållanden som lever upp till svensk lagstiftning.
En vetenskaplig syn på mat och hälsa
När det gäller sambandet mellan mat och hälsa utgår den svenska livsmedelsindustrin från Livsmedelsverkets vetenskapligt baserade kostråd. De bygger i sin tur på de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) som är framtagna av över 100 etablerade forskare inom mat och hälsa. NNR ligger även till grund för Nyckelhålsmärkningen som många företag använder vid framtagandet av nya produkter.
Vår plats i livsmedelskedjan
Det är inte alldeles lätt att som utomstående hålla reda på vem som gör vad inom livsmedelsbranschen. Ett livsmedels väg från bondens jord till konsumentens bord är lång och vindlande och innehåller flera olika led. Den här vägen brukar kallas för livsmedelskedjan och består i huvudsak av tre led, varav livsmedelsproducenterna är ett.
Det första ledet är bonden eller lantbrukaren som odlar råvarorna som är grunden i alla våra livsmedel. Inom branschen kallas det här ledet även för primärproduktion.
Det andra ledet är våra medlemsföretag, livsmedelsproducenterna, ibland även kallade förädlingsledet. De tar lantbrukarnas råvaror och förädlar/processar dem till färdiga livsmedel som förpackas och transporteras ut till nästa led. Det tredje ledet är dagligvaruhandeln, som till största del utgörs av livsmedelsbutiker.
Det är här de flesta konsumenter kommer i kontakt med livsmedelsbranschen. Butikerna köper råvaror av lantbrukarna och färdiga livsmedel av producenterna, och säljer sedan dessa vidare till slutkonsumenten.
Givetvis säljs inte alla livsmedel exakt på det här viset. I vissa fall säljer både bonden och producenten direkt till konsumenten utan att gå via dagligvaruhandeln. Men det mesta av vår mat och dryck köper vi trots allt i livsmedelsbutiker.
