Vi arbetar med livsmedel
I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 55 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.
Vi jobbar med livsmedel
Inom industrin finns det nästan lika många sorters jobb som det finns recept på äppelkaka. Vissa jobb är enklare och kräver ingen särskild utbildning, medan andra kräver både en och två examina. Har du väl fått in en fot i industrin finns det nästintill obegränsat med möjligheter. Här kan du läsa intervjuer med nio personer som alla har olika jobb inom industrin och älskar att arbeta med livsmedel.

”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”

”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”

”Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag”

”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”

”Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt”

”Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst”

”Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer”

”Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden”
En av Sveriges viktigaste arbetsgivare
Livsmedelsindustrin är en av Sveriges viktigaste arbetsgivare. De strax över 2800 företag som utgör industrin – och deras 55 000 anställda – producerar drygt hälften av alla livsmedel vi konsumerar i Sverige. Förutom att tillverka högkvalitativ, välsmakande mat och dryck så sätter de Sverige på kartan internationellt, bidrar med åtskilliga miljarder till statskassan och håller hela landet levande.
Under 1900-talet gjorde livsmedelsindustrin bra, säker mat och dryck tillgänglig för miljarder människor. 2000-talets utmaning blir att göra livsmedelsproduktionen klimat- och miljöneutral. Här ligger svenska företag i framkant, även om det självklart återstår mycket att göra. Om du tycker att detta låter som något du vill vara en del av – eller om du helt enkelt bara älskar mat – så kan livsmedelsindustrin vara rätt arbetsgivare för dig.
Många unga och med utländsk bakgrund
Livsmedelsindustrin är unik på många sätt. En av sakerna som utmärker industrin är den höga andelen unga och med utländsk bakgrund. Det är faktiskt så att ingen annan industri har lika hög andel med utländsk bakgrund bland sina anställda, och för många nyanlända är livsmedelsindustrin en språngbräda in i det svenska samhället.
14%
Andel unga i livsmedelsindustrin (16-24 år)
26%
Andel utlandsfödda i livsmedelsindustrin
Innehåll på den här sidan

Ansvarsområde: Kompetensförsörjning och utbildningsfrågor.