fbpx
Hoppa till innehåll

Yrke: Kvalitetsingenjör

Vad gör en kvalitetsingenjör i livsmedelsbranschen? Det kan Monika André, kvalitetsingenjör på Spendrups miljö- och kvalitetsavdelning i Hällefors, svara på. Hennes jobb innefattar alltifrån att provsmaka produkter till att säkerställa att olika livsmedelsstandarder och direktiv följs på företaget. Monika har varit på Spendrups sedan 2006.

Berätta om ditt jobb – vad gör en kvalitetsingenjör i livsmedelsbranschen?

Mitt huvudfokus är livsmedelssäkerhet och jag är teamleader för livsmedelssäkerhetsgruppen för HACCP [Hazard Analysis and Critical Control Points – på svenska faroanalys och kritiska styrpunkter] som är ett systematiskt arbetssätt för att se till att produkterna som tillverkas är säkra för konsument. I praktiken innebär det att jag ser över hela processen – från inkommande råvara till färdig produkt. Jag följer flödet och identifierar eventuella faror som kan uppstå under vägen, både kemiska och fysiska, men även mikrobiologiska och allergena. En kvalitetsingenjör säkerställer att det finns förebyggande åtgärder och kontroller för att minimera eller om möjligt helt eliminera dessa risker. Jag är också med och bevakar större förändringar, som ombyggnationer eller nybyggnationer, och förändringar i processer och annat som på något sätt kan påverka produkten. Tillsammans med en annan kollega ansvarar jag också för det sensoriska arbetet – vi provsmakar nyproducerade produkter varje dag, och även råvattnet från de olika källorna som används i produktionen.

“I praktiken innebär det att jag ser över hela processen – från inkommande råvara till färdig produkt.”

Varför är det härligt att jobba med livsmedel?

I mitt fall är det vatten som är huvudprodukten, och man kan tro att det är väl ingen konst att producera vatten – men så enkelt är det inte! Dels är det mycket lagkrav och annat som man måste anpassa sig efter när man producerar vatten på flaska, men det är också en massa mikrobiologiska aspekter som man behöver ta hänsyn till, och det görs mycket kontroller. Vatten är en känslig råvara och hanterar man det fel, någonstans på vägen från källa till färdigtappat, så blir det inte bra i slutändan. Det är ganska spännande det där med vattnets värld, det beter sig olika beroende på vad man producerar: med eller utan kolsyra, med eller utan arom, och så vidare.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Det är varierande och utvecklande. Jag kan själv planera mitt jobb, när inget oförutsett händer. Jag är involverad i många olika projekt och det finns stora möjligheter till utveckling inom olika områden så det blir aldrig enformigt. Jag är med där det händer och den ena dagen är inte den andra lik. Jag har aldrig tråkigt på mitt jobb!

VIlka egenskaper skulle du säga är viktigast för att vara en bra kvalitetsingenjör?

Noggrannhet, engagemang, ansvarskänsla, driv och att vara bra på att kommunicera. Sedan ska man inte heller vara rädd för att prova på nya saker.

“Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer!”

Beskriv en extra bra dag på ditt jobb, vad händer då?

När revisorerna kommer och säger att allt ser bra ut! Eller en dag då jag kommer till jobbet och något har kört ihop sig och jag är med och löser problemet så att inget allvarligt inträffar eller att produktionen påverkas.

Har du ett “bästa jobbminne”?

Det har hänt så många olika saker, men ett minne som är kopplat till att inte vara rädd för nya utmaningar hände när jag var ny som ingenjör. Jag fick ett uppdrag som handlade om att ta information från servicepärmarna ute i produktionslinjerna och dokumentera arbetsrutiner och serviceintervaller i företagets dåvarande ledningssystem. Som ny och tjej kändes det ganska kul och utmanande att ge sig i kast med dessa väldigt tekniska beskrivningar. Till skillnad från idag låg mycket av det totala administrativa arbetet på kvalitetsavdelningen på den tiden.

Vad uppskattar du mest hos dina kollegor?

Hos oss på labbavdelningen uppskattar jag gemenskapen, att vi vet var vi har varandra och att vi kan lita på varandra när det behövs och hjälper varandra. Vi har en bra och sammansvetsad grupp och har roligt ihop även när det är körigt! Även på övriga avdelningar på företaget är alla trevliga och hjälpsamma och har alltid ett skratt nära till hands.

Hur ser vägen till din nuvarande roll på Spendrups ut?

Jag arbetade som vårdare på en kriminalanstalt innan jag sadlade om och läste tekniskt basår på Bergskolan i Filipstad. Sedan studerade jag till högskoleingenjör i kemiteknik på Karlstad universitet och fick efter det jobb på Cascos labb i Kristinehamn – de tillverkar olika hartser. 2006 blev jag driftslaborant på anläggningen i Hällefors, innan den köptes av Spendrups. 2008 fick jag möjlighet att axla ansvaret för recept, korrektur, dokumentation och implementering av nya produkter i rollen som kvalitetsingenjör. Detta ledde till att jag 2010 även fick vara med och starta upp och införa miljöarbetet inför certifieringen av ISO 140001. Som kvalitetsingenjör har man många olika uppdrag och får vara med på det mesta som händer!

Vilken typ av utbildning och erfarenhet är bra att skaffa sig för den som är intresserad av en karriär som kvalitetsingenjör i livsmedelsbranschen?

Någon form av livsmedels- eller kemiutbildning på högskole- eller universitetsnivå. Man ska kunna ha många bollar i luften samtidigt utan att tappa fokus. Och så ska man ha ett analys och kvalitetstänk och gärna ha erfarenhet från någon typ av laborativt arbete. Att vara tekniskt lagd är också ett plus då vår avdelning ansvarar för många analysinstrument. Det är också bra att våga börja arbeta från grunden – “på golvet”, som man säger. Där får man mycket kunskap och erfarenheter med sig som man sedan får användning för när man får andra uppgifter inom företaget.

Vilka är dina favoritprodukter ur Spendrups sortiment?

Loka Solig Citrus, och Loka Jordgubb & Granatäpple. Och så gillar jag Mariestads öl såklart, som görs på Grängesbergsanläggningen.

Yrke: Brand Team Manager
”Jag kan sitta på en filminspelning en dag, i provsmakningen en annan och göra research en tredje”
Yrke: Brand Barista
”Dels är kaffe väldigt levande, vi laborerar mycket med olika smaker och hantverket i sig är ju fantastiskt”
Yrke: Produkt- och processutvecklare
”Att få stå och känna på smeten och titta på köttet och väga upp kryddorna själv och verkligen göra det hands on – det gillar jag”
Yrke: Fältsäljare
”Jag älskar kundrelationerna, men sälj är också en lagsport och det är ju härligt när det går bra för kollegorna – det ger mig energi”
Yrke: Produktionsledare
”Mitt bästa tips till någon som vill bli produktionsledare är att spendera mycket tid i produktionen med medarbetarna för att lära sig så mycket som möjligt”
Yrke: Lagerchef
”Om du jobbar med logistik inom livsmedelsbranschen så spelar du med helt andra spelregler än i vilken annan bransch som helst”
Yrke: Projektledare
”Det är minst lika viktigt att kunna sätta på sig stövlarna och gå ut i stallarna hos våra leverantörer som att sitta i möten med forskare och ta fram nya mätmetoder för våra miljöområden”
Yrke: Chief Creative Officer
”To work in a business that is constantly reinventing itself, finding new ways to surprise and delight consumers – that’s pretty rewarding”

Ekonomi och konjunktur

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en hörnsten i den svenska ekonomin. Här hittar du vår chefekonom Carl Eckerdals kvartalsvisa konjunkturbrev tillsammans med fakta och statistik över den svenska livsmedelsindustrin.

Vi finns i hela Sverige

Livsmedelsindustrin är en av Sveriges mest geografiskt spridda industrier, med företag från Visby till Uddevalla och från Ystad till Haparanda. På många platser runtom i landet är industrin den största arbetsgivaren och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Vi arbetar med livsmedel

I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 45 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.

En framtidsindustri

Vi står inför en rad stora globala utmaningar; som klimatförändringar, en försämrad folkhälsa och en växande befolkning. Livsmedelsindustrin har både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Ett engagerat hållbarhetsarbete och satsningar på forskning och innovation är avgörande i den här viktiga framtidsindustrin.

Om krisen kommer

Även under den mest intensiva fasen av coronapandemin uppstod det aldrig någon matbrist. Produktionen av livsmedel fortsatte. Men vad händer vid en ännu större kris?

Behövs vi?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.