fbpx
Hoppa till innehåll

Behöver Sverige en livsmedelsindustri?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

Nej, egentligen behöver Sverige inte en livsmedelsindustri. Redan idag importerar Sverige runt 50 procent av våra livsmedel och det vore inte svårt att få upp den siffran till 100. Utländska livsmedel är ofta billigare än svenska, och vi ska inte låtsas som att det inte produceras bra mat och dryck även utanför Sverige. Hade det slutat produceras svenska livsmedel idag hade det ändå funnits mat i butikerna imorgon. Och kroppen vet ju faktiskt inte om en kalori kommer från Sverige, Italien eller Argentina. 

Men för mig och för de allra flesta handlar mat och dryck om så mycket mer än att få i sig energi. Vad vi äter är en väsentlig del av vem vi är. Och det är inte så konstigt. När vi umgås med vänner, familj och kollegor så är det ofta i samband med mat och dryck. Vi markerar våra högtider, traditioner och helger med särskilda rätter och recept. För vissa är mat en hobby, för andra ett yrke. Vissa älskar att hålla på med mat och andra vill helst slippa, men det är vi något vi alla måste förhålla oss till. Vi väljer själva vad vi äter och dricker, men genom våra val formas vi också av maten. Vi är i sanning vad vi äter.

Undersökning efter undersökning visar att svenskarna föredrar svensk mat och dryck. Men att ens livsmedel rent geografiskt har sitt ursprung i Sverige är kanske inte det som egentligen är viktigt. Snarare handlar det om vad man förknippar med svensk mat. För det man vill ha är ju livsmedel som håller hög kvalitet och som man känner sig trygg med att äta. Man vill ha livsmedel som är hållbart producerade och som påverkar miljö och klimat så lite som möjligt. Man vill ha livsmedel som är näringsrika och innehåller allt som kroppen behöver. Och framförallt vill man ha livsmedel som smakar gott och känns bra i magen. Helt enkelt svenska livsmedel. 

Förutom att forma oss som individer så formar maten även samhället vi lever i. Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industri. Över 55 000 svenskar arbetar på ett livsmedelsföretag, och ytterligare 150 000 arbetar inom jordbruket och dagligvaruhandeln. Industrin är en av landets mest geografiskt spridda, med företag från Kiruna till Ystad och från Visby till Uddevalla. Och vi ska inte underskatta tryggheten det ger ett land att ha en robust livsmedelsproduktion som kan se till att det finns mat på borden även om det värsta skulle hända. Vår industri är en industri som bokstavligt talat gör att hela Sverige lever. 

Förutom att skapa sysselsättning bidrar livsmedelsindustrin med åtskilliga miljarder till statskassan. Genom vår framgångsrika export av svenska livsmedel – till ett värde av 65 miljarder kr om året – gör vi hela världen nyfiken på Sverige. Och det är inte bara vår goda mat och dryck man är intresserad av. Man vill också veta hur den produceras, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Våra medlemsföretag går i täten i det viktiga arbetet med att skapa en fossilfri industri med minimal klimatpåverkan. 

Den svenska livsmedelsindustrin är en innovativ industri med stora ambitioner och en enorm potential. Varje dag utvecklar svenska livsmedelsföretag nya livsmedel och ingredienser som kommer att definiera vad och hur världen äter om 10, 50 och 100 år. Vi är öppna och ärliga med varifrån vi får våra råvaror, hur vi tillverkar våra produkter och vad som ingår i dem. Faktabaserad kunskap är vår ledstjärna, såväl när det gäller forskning som att informera om kost, hälsa och levnadsvanor. 

Svaret på frågan ”Behöver Sverige en livsmedelsindustri?” är faktiskt inte givet. Men om du som jag tycker att det är viktigt med en industri som skapar tusentals jobb, bidrar med miljarder i skatteintäkter, ger trygghet till samhället och får hela landet att leva, tar ansvar för miljön och klimatet, skapar en positiv bild av Sverige i världen, främjar forskning och vetenskap, utvecklar framtidens livsmedel och producerar fantastiskt god mat och dryck, då borde du utan tvekan svara ja.  

Inte vilken industri som helst

Det finns många föreställningar om livsmedelsindustrin. Det beror till viss del på att vi fortfarande har svårt att acceptera att vi har släppt tillverkningen av mat till andra. I stället för att själva odla, slakta, stycka, tillaga, baka, safta och sylta är det mesta av vår mat idag tillverkad av stora eller små livsmedelsföretag, på råvaror från Sverige och hela världen. 

Genom att livsmedelsproduktionen till stor del har industrialiserats har mat allt mer blivit en vara bland andra. För 150 år sedan hade det tagit en familj flera månader att producera bröd från ax till limpa. Idag kan du knalla ner till närmsta butik, välja mellan 20–30 brödsorter, gå hem, göra en macka och äta den, allt inom loppet av 10 minuter. Industrialiseringen har även lett till att utbudet av olika sorters livsmedel har exploderat. I en vanlig livsmedelsbutik idag kan du välja mellan tusentals produkter. På bara några generationer har vårt sätt att producera och konsumera mat förändrats i grunden. 

En annan sak som är unik för vår industri är hur ofta du som konsument kommer i kontakt med den. De flesta av oss äter åtminstone 2-3 gånger per dygn, och det är inte ovanligt att man handlar livsmedel flera gånger om dagen. Det är få industrier, om någon alls, som har en så pass frekvent kontakt med sina kunder. 

Samtidigt som mat har blivit en vara bland andra skiljer den sig från nästan allt annat som vi köper. Mat är trots allt något som vi måste känna sådant förtroende för att vi är beredda att stoppa det i munnen och göra det till en del av oss själva. Det ställer exceptionellt höga krav på säkerhet, kvalitet och transparens. Därför är livsmedelsindustrin inte vilken industri som helst.  

Björn Hellman

VD
Skicka e-post till Björn
08-762 65 01, 070-934 90 15

Björn är VD på Livsmedelsföretagen och har gedigen erfarenhet från såväl livsmedelsindustrin som branschorganisationer. Han har bland annat arbetat som säljare på Cloetta, produktchef på Kavli och ett stort antal år inom ICA-koncernen. Björn har även jobbat som vd för branschorganisationerna Sveriges bagare & konditorer och Måleriföretagen i Sverige. Tillsammans med övriga medarbetare på Livsmedelsföretagen fokuserar Björn på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att Sveriges livsmedelsindustri fortsatt ska kunna inneha tätpositionen på den internationella marknaden när det gäller produktkvalitet, produktsäkerhet, hållbarhet och djurhållning, där vår svenska livsmedelsindustri idag håller absolut världsklass.

Ekonomi och konjunktur

Livsmedelsindustrin är Sveriges tredje största industrigren och en hörnsten i den svenska ekonomin. Här hittar du vår chefekonom Carl Eckerdals kvartalsvisa konjunkturbrev tillsammans med fakta och statistik över den svenska livsmedelsindustrin.

Vi finns i hela Sverige

Livsmedelsindustrin är en av Sveriges mest geografiskt spridda industrier, med företag från Visby till Uddevalla och från Ystad till Haparanda. På många platser runtom i landet är industrin den största arbetsgivaren och bidrar till att hålla hela Sverige levande.

Vi arbetar med livsmedel

I Sverige sysselsätter livsmedelsindustrin nästan 55 000 personer, varav många är unga och/eller med utländsk bakgrund. Här hittar du intervjuer med personer som arbetar med livsmedel, fakta om vem som arbetar inom industrin och länkar till utbildningar och jobbsatsningar.

En framtidsindustri

Vi står inför en rad stora globala utmaningar; som klimatförändringar, en försämrad folkhälsa och en växande befolkning. Livsmedelsindustrin har både ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen i en positiv riktning. Ett engagerat hållbarhetsarbete och satsningar på forskning och innovation är avgörande i den här viktiga framtidsindustrin.

Om krisen kommer

Även under den mest intensiva fasen av coronapandemin uppstod det aldrig någon matbrist. Produktionen av livsmedel fortsatte. Men vad händer vid en ännu större kris?

Behövs vi?

Måste vi ha en inhemsk produktion av mat och dryck? Svaret på den frågan beror helt och hållet på vad du tycker är viktigt. Här förklarar Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman hur han ser på saken.