Läs mer: FAQ och ordlista, med anledning av den mycket speciella avtalsrörelsen 2020
Nya huvudavtal är färdigförhandlade
Industrins parter, arbetsgivare och fackförbund, har enats om ett nytt löneavtal om 29 månader, i och med ett samlat avtalsvärde om 5,4 %, fördelat över två avtalsperioder. Sammanfattning av detta löneavtal kan läsas här. Detta avtal utgör det som brukar beskrivas som industrins lönemärke och fungerar normerande för övrig arbetsmarknad.
Vidare ingick Livsmedelsföretagen den 31 oktober nya kollektivavtal med både Livsmedelsarbetareförbundet, vår motpart på arbetarsidan, och Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, våra motparter på tjänstemannasidan. För att förklara avtalens innehåll och de förändringar de innebär har Livsmedelsföretagens förhandlingschef skrivit sammanfattande cirkulär, som kan läsas här.
Nedan följer fortsatt en sammanfattning av avtalsrörelsen.
Henrik van Rijswijk:
Den 31 mars 2020 skulle huvuddelen av kollektivavtalen i Sverige ha löpt ut efter en treårig avtalsperiod. Detta påbörjades men pausades, med prolongerade avtal till följd, med anledning av coronakrisen.
Omkring 650 kollektivavtal har behövt omförhandlas av de cirka 110 avtalsparterna, av vilka 50 är arbetsgivarförbund och 60 fackliga organisationer. Totalt berör dessa förhandlingar omkring 2,8 miljoner löntagare. Detta har inneburit en stor utmaning för alla inblandade. Med merparten av avtalen färdiga hoppas jag nu att även de sista avtalen kan falla på plats. Konfliktåtgärder, som strejk, i det här läget riskerar att vara förödande för svensk ekonomi och välfärd.
Avtalsrörelsen är en del av den så kallade svenska modellen. Den innebär att det är arbetsmarknadens parter – arbetsgivarorganisationer och fackförbund – som skapar förutsättningar och modeller för vilka regler som ska gälla för arbetsgivare och anställda i Sverige.
Vad har hänt i förhandlingarna hittills?
Den 20 december 2019 träffades ledningarna för Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) för att växla avtalskrav. I vår Avtal 2020-rapport kan du läsa mer om förutsättningarna inför avtalsrörelsen och Livsmedelsföretagens avtalsmål.

Den 7 februari la industrins arbetsgivare fram ett gemensamt bud till facken inom industrin. Budet är på 1,4 procent i årlig löneökningstakt, och arbetsgivarna ser också gärna ett flerårigt avtal.

Tisdagen den 10 mars lämnade Livsmedelsföretagen svar till industrins Opartiska Ordföranden (OpO) på den skiss som överlämnats till parterna inom industrin dagen innan. OpO:s skiss föreslår ett treårigt märkessättande avtal med avtalsvärdet angivet i procent.
På grund av coronakrisen enades industrins parter den 20 mars om att om att ajournera förhandlingarna och att förlänga kollektivavtalens giltighetstid inom industrin till den 31 oktober 2020. Läs mer här.
I oktober återupptogs avtalsförhandlingarna under ledning av de opartiska ordförandena (OpO). Dessa har lämnat förslag (så kallade avtalsskisser) om både avtalslängd och lönenivåer.
Avseende avtalslängd föreslog OpO ett 29 månader långt avtal, något både fack och arbetsgivare ställde sig positiva till (Livsmedelsföretagens uttalande kan läsas här).
Slutligen landade industrins parter, arbetsgivare och fackförbund, i ett avtal om 29 månader, i enlighet med OpO:s förslag. Detta med ett samlat avtalsvärde om 5,4 %, fördelat över två avtalsperioder. Sammanfattning av detta löneavtal kan läsas här. Detta avtal utgör det som brukar beskrivas som industrins lönemärke och fungerar normerande för övrig arbetsmarknad.
Livsmedelsföretagen ingick 31 oktober nya kollektivavtal med både Livsmedelsarbetareförbundet, vår motpart på arbetarsidan, och Unionen, Sveriges Ingenjörer och Ledarna, våra motparter på tjänstemannasidan. För att förklara avtalens innehåll och de förändringar de innebär har Livsmedelsföretagens förhandlingschef skrivit sammanfattande cirkulär, som kan läsas här.
Vi företräder den svenska livsmedelsindustrin
Livsmedelsbranschen är Sveriges tredje största industrigren. Vi sysselsätter 50 000 anställda, har 195 miljarder kronor i omsättning och exporterar för över 50 miljarder kronor varje år. Livsmedelsföretagen är ett av de sex industriförbund som bestämmer Märket i avtalsförhandlingarna och således skapar förutsättningarna för hela det svenska näringslivet under kommande avtalsperiod. Vi gör detta tillsammans med exempelvis Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna, som också är stora industriförbund. Förhandlingarna sker med fackförbunden samlade inom Facken inom Industrin, exempelvis LO-förbunden IF-Metall och Livs samt tjänstemannaorganisationerna Unionen, Ledarna och Sveriges Ingenjörer.