fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Medlemsservice arrow_forward
EU-LAGSTIFTNING

Livsmedelsföretagen kritiska mot illa avvägda EU-förslag om EFSA

EU-kommissionen vill stärka EFSA och förbättra kommunikationen kring livsmedelsrelaterade risker. Ambitionen välkomnas, men de föreslagna reglerna om öppen publicering av företagens vetenskapliga underlag är oproportionerliga och riskerar att leda till minskade FoU-investeringar i livsmedelsbranschen. Detta framför vi i ett remissvar till Livsmedelsverket den 24 maj.

Sammanfattningen från vårt remissvar:

”Livsmedelsföretagen välkomnar ambitionen att stärka förtroendet för EFSA och att förbättra kommunikationen kring livsmedelsrelaterade risker. Kommissionens förslag är emellertid ett förhastat och oproportionerligt svar på en politisk debatt kring några få kontroversiella substanser. Förslaget riskerar att få långtgående negativa konsekvenser för FoU-investeringar i svensk såväl som europeisk livsmedelsindustri, vilket går tvärtemot den brett förankrade ambitionen att öka – inte minska – sådana investeringar. Konsekvenserna av förslaget behöver utredas närmare innan det behandlas i rådet och på flera punkter behöver alternativa lösningar övervägas.”

Här kan du ladda ner och läsa remissvaret i sin helhet.

Nicklas Amelin EU-expert +46-8-762 65 18+46-70-329 60 80

Nicklas arbetar med EU-lagstiftning inom livsmedelsområdet och bevakar även EU-samarbete i livsmedelsfrågor där det ännu inte finns gemensam lagstiftning, t ex inom mat och hälsa. Nicklas arbetar i stor utsträckning på plats i Bryssel och där är han bl a aktiv inom vår europeiska branschorganisation FoodDrinkEurope där han är ordförande för Food and Consumer Policy Committee. Nicklas har tidigare arbetat på regeringskansliet och på EU-kommissionen i Bryssel.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy