fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
MEDLEMSNYTTA

En Björn på Norrlandsturné

Vår vd Björn Hellman åker regelbundet ut i landet för att träffa våra 800 medlemsföretag. Björns senaste resa gick till Norrland där han och vår medlemsansvarige Magnus Hultman besökte Bastuträsk Charkuteri, Skellefteå Bryggeri, Orientfalafel och Sápmi Ren & Vilt, och möttes av mod, passion och gott kaffe.

Björn Hellman:

Om jag skulle försöka sammanfatta min Norrlandsturné i ett enda ord så skulle det bli: passion. De medlemsföretag som jag hade nöjet att träffa har en enorm passion för att leverera produkter av högsta kvalitet, för att skapa extremt nöjda kunder, för att medarbetarna ska trivas och utvecklas i företaget och sist – men inte minst – för att få den egna hembygden att leva.

Said och Tommy på Orientfalafel, som i Sveriges minsta kommun gör en av Sveriges bästa falafel!

Under min resa har jag också slagits av vilket mod våra medlemsföretag visar. Att starta upp en falafelfabrik i Bjurholm är det nog ganska få av oss skulle få för sig, men det visar sig att genom hårt arbete och en stor portion norrländsk envishet så går det mesta att lösa. Att starta upp och investera i ett nytt mikrobryggeri kräver också mod, då konkurrensen inom bryggerisektorn är stenhård. Då känns det väldigt bra att se att de här företagen har lyckats så väl.

Här kan du läsa mer om Orientfalalel

Skellefteå Bryggeri tog nyligen hem två guld i Noolia Beer Master 2019 med deras Six Pound Stout och Drop The Bollocks.

När det gäller marknadsföringsstrategier så hade ett av företagen jag besökte beslutat sig för att bara sälja sina produkter inom Västerbottens län. Trots ett stort antal förfrågningar från andra håll så ville man hålla sig till sin strategi; att vara en stark och trygg leverantör, men enbart i Västerbotten – en strategi som har visat sig fungera utmärkt. Intressant har också varit att se vilka säljkanaler som företagen väljer att använda. Ett företag säljer direkt på butik, ett företag prioriterar storhushåll och ett tredje väljer att fokusera på att sälja via olika typer av aktiviteter som t.ex. marknader och mässor. Alla företagen lyckas väl, men på helt olika sätt.

Här kan du läsa mer om Skellefteå Bryggeri

Magnus utanför Bastuträsk Charkuteri, där de röker sina produkter i alspån och har den övervägande delen av sin försäljning inom Västerbottens län.

Det gläder mig också att samarbetet mellan företagen och de lokala myndigheterna på lokalt plan överlag fungerar bra. Myndigheterna och politikerna inser att om det ska skapas arbetstillfällen så måste man verka för att skapa bästa möjliga förutsättningar för företagen.

Här kan du läsa mer om Bastuträsk Charkuteri

Sápmi Ren & Vilt drivs av Per-Oddvar, Rickard och Helena, och företaget fokuserar på att sälja renkött samt ett antal andra produkter inom vilt, som t.ex älg, fisk och bär.

Det har också varit väldigt positivt att höra från medlemsföretagen att vid de tillfällen som de har konsulterat medarbetare från Livsmedelsföretagen så är man mycket nöjd med den service som företaget har fått. Vi på Livsmedelsföretagen erbjuder ett brett spektrum av tjänster och det känns verkligen bra att vi kan vara med och stötta våra svenska livsmedelsföretag. Företag som inte bara gör fantastiska produkter men också spelar en så avgörande roll för vår svenska välfärd, och för att hålla hela Sverige levande.

Här kan du läsa mer om Sápmi Ren & Vilt

Avslutningsvis vill jag tacka de medlemsföretag som jag och Magnus har besökt för ett mycket trevligt och generöst mottagande. Vi har känt oss väldigt välkomna var vi än har kommit. Och kaffet har smakat lika bra över hela Norrland!

Vill du att Björn besöker ditt företag?

Alla vi som jobbar på Livsmedelsföretagen besöker varje år minst ett av våra medlemsföretag för att få reda på mer om företagens behov och utmaningar och vad vi kan hjälpa till med. Hör av dig till vår medlemsansvarige Magnus Hultman om du vill att vi besöker ditt företag så bokar vi in ett datum!

Björn Hellman VD 08-762 65 01070-934 90 15

Björn är VD på Livsmedelsföretagen och har gedigen erfarenhet från såväl livsmedelsindustrin som branschorganisationer. Han har bland annat arbetat som säljare på Cloetta, produktchef på Kavli och ett stort antal år inom ICA-koncernen. Björn har även jobbat som vd för branschorganisationerna Sveriges bagare & konditorer och Måleriföretagen i Sverige. Tillsammans med övriga medarbetare på Livsmedelsföretagen fokuserar Björn på att skapa bästa möjliga förutsättningar för att Sveriges livsmedelsindustri fortsatt ska kunna inneha tätpositionen på den internationella marknaden när det gäller produktkvalitet, produktsäkerhet, hållbarhet och djurhållning, där vår svenska livsmedelsindustri idag håller absolut världsklass.

Magnus Hultman VD-assistent 072-501 53 7808-762 65 75

Magnus är VD-assistent och arbetar på Livsmedelsföretagen sedan 2018. Han har det övergripande ansvaret för att hantera VD:s administrativa uppgifter och ansvarar dessutom för vår medlemsservice. Magnus är den du ska kontakta om du har frågor om fakturor, ert medlemskap eller kanske behöver avboka dig från någon av våra utbildningar. Magnus har tidigare arbetat inom servicenäringen i en rad olika befattningar.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy