fbpx
Bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsföretagen i Sverige Till Avtal 2020 arrow_forward Till Medlemsservice arrow_forward
LIVSMEDELSEXPORT

Frihandelsavtal mellan EU och Japan undertecknat

I juli undertecknades frihandelsavtalet (Economic Partnership Agreement) mellan EU och Japan i Tokyo. Det är det största avtal som EU har slutit hittills och det förväntas träda i kraft i början på 2019, efter att Europaparlamentet och Japan godkänner det.

Avtalet innebär en blandning av borttagna tullar, låga tullar och kvoter för olika produkter. Det är särskilt gynnsamt för livsmedel som tidigare belagts med höga tullar. Japan är världens tredje största ekonomi och konsumentmarknad, och 2013-2017 ökade livsmedelsimporten till Japan med cirka 5% årligen. Japan har med avtalet även åtagit sig att i större utsträckning följa internationella regler och standarder. Enligt EU-kommissionens beräkningar kan frihandelsavtalet öka EU:s export till Japan med 180 procent för bearbetade livsmedel.

Japans livsmedelsmarknad präglas av hög köpkraft, en åldrande befolkning med särskilda matpreferenser samt ett högt importberoende. Jag ser stor potential för ökad svensk export inom många produktkategorier, säger Livsmedelsföretagens exportansvarige Rasmus Bäckström.

Business Sweden har nu tillsatt Carl Norsten på kontoret i Tokyo för att enbart arbeta med öka den svenska livsmedelsexporten till Japan.

Vill du veta mer om möjligheterna i Japan? Kontakta i så fall:

Carl Norsten, Business Sweden Tokyo, +81 3 5562 5020, carl.norsten@business-sweden.se

Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen, 070-7562141, rasmus.backstrom@li.se

Rasmus Bäckström Ansvarig exportfrågor och delbranscher 08-762 65 34070-756 21 41

Rasmus är exportansvarig på Livsmedelsföretagen och har bred allmänpolitisk kunskap med särskild inriktning på handelspolitiska frågor. Han är även generalsekreterare för branschföreningarna Arom & Kryddföreningen, Sveriges Bagerileverantörers förening och Svenska Juiceföreningen. Han är utbildad civilekonom med inriktning på detaljhandel och har tidigare arbetat på Europaparlamentet med frågor som rör företagande och konsumentskydd.

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används och för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Mer om cookies.

Livsmedelsföretagens nyhetsbrev

Vi bevakar svenska livsmedelsbranschen

mail
Prenumerera!

Vårt nyhetsbrev kommer ut 3-4 gånger i månaden och riktar sig till alla med ett intresse för livsmedelsföretagande och den svenska livsmedelsbranschen.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår integritetspolicy