Hoppa till innehåll

Ursäkta röran! Vi utvecklar webbplatsen. Vi ber om överseende med detta. Mejla info@li.se om du vill rapportera ev felaktigheter.

Livsmedelsverket förstärker dialogen med branschen om EU-lagstiftning

Livsmedelsföretagen har under lång tid efterfrågat en mer systematisk samverkan mellan Livsmedelsverket och branschen när det gäller EU:s livsmedelslagstiftning. 2020 startade Livsmedelsverket samrådsgrupper på försök och dessa permanentas nu, något som välkomnas av Livsmedelsföretagens EU-expert Nicklas Amelin.

Skatt på engångsartiklar (SOU 2020:48) – Sammanfattning och analys

Regeringen beslutade i september 2019 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag på hur en skatt för att minska negativa miljöeffekter av engångsartiklar kan utformas. I augusti 2020 lämnade förordnad utredare Anders Bengtsson utredningens betänkande till regeringen. Nedan följer en kort sammanfattning och analys av Sara Sundquist, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen.

Sverige måste bli bättre på att samråda med näringslivet inför EU-beslut

Över 95% av all livsmedelslagstiftning beslutas på EU-nivå. Sverige har varit med i EU i 25 år och har byggt upp en omfattande EU-kompetens. Trots detta finns det fortfarande stora brister i hur regeringen och myndigheterna förankrar sitt EU-arbete med berörda företag och branschorganisationer. Vår EU-expert Nicklas Amelin förklarar.

Aktuellt inom livsmedelslagstiftning på EU-nivå

Våra experter Nicklas Amelin och Marie Rydén har sammanställt de viktigaste lagstiftningsnyheterna gällande bl a ekologiska produkter, kontaminanter, tillsatser, transfett, front of pack-märkning och krav på ökad FoU-transparens.