fbpx
Hoppa till innehåll

Matpriserna måste höjas med minst 5 procent för att hantera sommarens torka

Som en följd av den värsta torkan i modern tid har livsmedelsindustrins inköpskostnader ökat med i snitt 10%. Priset på enskilda insatsvaror har ökat långt mer. Vart fjärde företag som köper in spannmålsbaserade råvaror uppger att kostnaderna har ökat med mer än 30%. Om inte konsumentpriserna på svenskproducerad mat ökar med i genomsnitt 5% riskerar många företag att få lägga ner, enligt Livsmedelsföretagens senaste Konjunkturbrev som presenterades på en pressträff hos Lantmännen.

Sommarens torka leder till kraftigt ökade kostnader för svenska livsmedelsproducenter

Den svåra torkan har skapat en råvarubrist som driver upp råvarukostnaderna för svenska livsmedelsproducenter. De ökade kostnaderna måste leda till ökade konsumentpriser, annars kommer en stor del av livsmedelsindustrin tappa sitt redan minimala ekonomiska utrymme för nödvändiga satsningar på produktutveckling, personal, innovation och export. Det konstaterar Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal i ett nytt Konjunkturbrev.